4 İlde Suriyelilere Yönelik Söylentiler Nefrete Dönüştü

Kahramanmaraş, Hatay, Şanlıurfa ve Gaziantep`te Suriyelilere yönelik nefret söylemi sığınmacıları zor durumda bırakıyor.

GÜNCEL 19.07.2014 14:04:31 1817 0
4 İlde Suriyelilere Yönelik Söylentiler Nefrete Dönüştü
Suriyelilere yönelik tepkiler geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş’ta şiddete dönüşürken, Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa başta olmak üzere diğer bölge illeri de patlamaya hazır bomba gibi.

SIĞINMACILAR ZOR DURUMDA

Bu kentlerin valileri ve STK’lar sağduyu çağrısıyla, “onlar bizim misafirimiz” diyerek olumsuzlukları önlemeye çalışıyor. Dedikodular, abartılar, nefret söylemleri her geçen gün sığınmacıların yaşamını daha da zorlaştırıyor.

VALİLİK "SURİYELİLERİ İSTEMİYORUZ" YÜRÜYÜŞÜNE İZİN VERMEDİ

Ülkelerindeki iç savaş alsancak escortiyle evlerini, işlerini, köylerini, tarlalarını bırakarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin yaşamı kendilerine yönelik tepkilerin artmasına paralel olarak daha da zorlaşıyor. Sığınmacılara yönelik saldırıların artacağından korkulan illerden birisi de 300 bin Suriyelinin yaşadığı Gaziantep. Yarın “Suriyelileri istemiyoruz” çağrısıyla planlanan yürüyüşe valilikten izin çıkmadı. Ancak, buna rağmen bir protesto eylemi düzenlemeye kararlı görünen çevreler var.

YAŞAM KOŞULLARI ZORLAŞIYOR

İnsan Hakları Derneği (İHD) Gaziantep Temsilciliği Gaziantep’teki Suriyeli sığınmacıları konu alan roporunda yaşam koşullarının gittikçe ağırlaştığı tespitinde bulundu. Dedikodular, abartılar, nefret söylemleri her gün Suriyeli halk ile Gaziantep halkı arasından kalın duvarlar örmeye devam ediyor. Kavgalar, sözlü ve fiziksel tacizler gün geçtikçe sayıları artan Suriyelilerin yakın zamanda Gaziantep’te mağduriyetlerinin artacağını gösteriyor.

90 bin nüfusu olan Kilis’te de sığınmacı sayısı 200 bine ulaşarak yerli halkı ikiye katladı. Orada da büyük bir huzursuzluğun hakim olduğu ifade ediliyor.