AB Konseyi Başkanı Michel, Temmuz ayında görevi bırakacağını açıkladı

İSTANBUL - 07.01.2024 - HİBYA - Belçikalı siyasetçi Charles Michel, Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aday olduktan sonra, Avrupa Konseyi Başkanlığı'ndan istifa edeceğini açıkladı.

GÜNCEL 7.01.2024 18:19:56 85 0
AB Konseyi Başkanı Michel, Temmuz ayında görevi bırakacağını açıkladı

Charles Michel'in Avrupa Konseyi Başkanlığı'ndan ayrılma kararı, AB'nin liderlik yapısına ilişkin tartışmaları alevlendirirken, blok içindeki bir sonraki kilit atama dalgasının belirlenmesinde kritik bir dönemi de başlattı.

Analistlere göre, bu sürpriz hamle, Kasım ayında yeni üst düzey görevler için müzakereler başlarken bir sonraki AB liderlerinin kim olacağına ilişkin spekülasyonları arttıracak.

Michel gibi 2019'da göreve atanan AB Komisyonu Başkanı Alman Ursula von der Leyen, ikinci bir dönem isteyip istemeyeceği konusunda şu ana kadar sessizliğini korudu.

Konsey başkanı olarak Michel'in önemli görevlerinden biri, Covid salgını ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali de dahil olmak üzere krizlere ortak yanıt arayışında kritik hale gelen AB zirvelerini denetlemek oldu.

Michel, hafta sonu Belçika medyasına verdiği demeçte, "Avrupa lideri olarak göreve başladıktan dört yıl sonra, geçen yıllarda yaptığım çalışmaların hesabını vermek ve Avrupa'nın geleceği için bir proje önermek benim sorumluluğumdur" dedi.

Michel, aynı zamanda eski başkanı olduğu liberal Reformist Hareket Partisi'nde liste başın olacağını ve Temmuz ayında Konsey Başkanlığı'ndan istifa edeceğini söyledi ve ekledi:

"Bu, 16 Temmuz'da AP üyesi olarak yemin edene kadar Avrupa Konseyi başkanı olarak görevime devam edeceğim anlamına geliyor."

AB'nin 27 üyesinde 6-9 Haziran tarihleri arasında yapılacak parlamento seçimlerinde toplam 720 milletvekili seçilecek ve AB Komisyonu üyeleri ve AB Konseyi üyeleri de dahil olmak üzere Avrupa kurumlarının liderliği için kıyasıya rekabet yaşanacak.

Hibya Haber Ajansı