AB ve üye ülkelerinde ekonomik büyümeye ilişkin öngörüler aşağı çekildi

Stockholm, 16 Şubat (HİBYA) - Avrupa Komisyonu'nun açıkladığı öngörülere göre, Kasım ayında yüzde 1,3 düzeyinde olarak belirlenen 2024 yılı AB büyüme öngörüsü yüzde 0,9'a indirildi.

GÜNCEL 16.02.2024 09:55:28 62 0
AB ve üye ülkelerinde ekonomik büyümeye ilişkin öngörüler aşağı çekildi

Stockholm, 16 Şubat (HİBYA) - Avrupa Komisyonu'nun açıkladığı öngörülere göre, Kasım ayında yüzde 1,3 düzeyinde olarak belirlenen 2024 yılı AB büyüme öngörüsü yüzde 0,9'a indirildi.

AB Ekonomi Komiseri Paolo Gentiloni, son verilerin AB ekonomisinin 2023'te zar zor büyüdüğünü ve 2024'ün ilk çeyreğine ilişkin görünümün zayıf kaldığını doğruladığını söyledi.

Komisyon, hane halkının satın alma gücünün kötüleştiğine, AB ülkelerinden gelen küresel mal talebinin azaldığına, artan kilit faiz oranlarına ve korona ve enerji krizleri sırasında uygulamaya konan destek çalışmalarının 2023'te geri çekildiği gerçeğine dikkat çekiyor.

İsveç, GSYİH tahmini yukarıya doğru ayarlanan az sayıda üye ülkeden biri olmasına rağmen İsveç'in yüzde 0,2 büyüme ile 2024 yılında AB'nin en zayıf büyümesine sahip olacağı tahmin ediliyor. Birliğin ekonomik lokomotifi Almanya ise yüzde 0,3 ile ikinci en düşük tahmini görüyor.

İsveç hakkındaki raporda, "Ekonomik büyümenin 2024 başında yavaş kalması ve yılın ikinci yarısında toparlanması bekleniyor" deniyor.

Komisyona göre, İsveç'teki büyüme öncelikle hane halklarının - düşen enflasyon ve düşük faiz oranları sayesinde - yeniden satın alma gücü kazanmasıyla sağlanacak.

Ancak Gentiloni'ye göre, güçlü bir işgücü piyasası, düşen enflasyon, artan reel ücretler, kredi koşullarının hafifletilmesi ve AB'nin büyük korona fonundan ödemelerin devam etmesiyle ekonomik toparlanma koşulları mevcut. Gentiloni, toparlanmanın geciktiğini ancak 2025'e baktığımızda hala beklendiğini söyledi.

Komisyon, 2025 tahmininde geçen sonbahara göre herhangi bir değişiklik yapmıyor ancak AB'de yüzde 1,7 büyüme beklemeye devam ediyor. İsveç ise ortalama yüzde 1,6'nın biraz altında. Almanya ve İtalya'nın gelecek yıl en düşük büyümeyi göstermesi bekleniyor.

Ancak AB'de rekor düzeydeki enflasyonun, Komisyon'un beklediğinden daha hızlı bir şekilde önceki seviyelere döneceği görülüyor. Bunun nedeni, bir çok faktörün yanısıra, düşen enerji fiyatları ve zayıf ekonomik aktivitedir.

Ancak tahminde, üye ülkelerdeki enerji desteğinin kademeli olarak kaldırılması ve Kızıldeniz'deki saldırılar nedeniyle ticarette yaşanacak aksaklıkların yaşanması nedeniyle enflasyonda geçici bir artış görülmesi bekleniyor.

Euro ülkeleri için enflasyonun bu yıl yüzde 2,7, 2025'te ise yüzde 2,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. İsveç için ise buna karşılık gelen tahmin sırasıyla yüzde 1,7 ve yüzde 1,9.

Ekonomi Komiseri Gentiloni, tahminlerin beklenenden daha kötü çıkması yönünde ciddi risklerin devam ettiğine dikkat çekti.

Paolo Gentiloni, gelecekteki ekonomik görünümün ne yazık ki büyük belirsizliklerle dolu olduğunu, özellikle de Rusya'nın Ukrayna'ya karşı devam eden savaşı ve Orta Doğu'da artan gerilimler nedeniyle olduğunu söyledi.

 

Hibya Haber Ajansı