ABD`de Gülen okullarına baskın

ABD Federal Soruşturma Bürosu`nun (FBI), AKP hükümetinin eski ortağı Fethullah Gülen cemaatinin kurduğu ?Concept School? okullarına bir dizi baskın yaptığı bildirildi.

GÜNCEL 14.06.2014 11:11:56 1234 0
ABD`de Gülen okullarına baskın
ABD'nin Ohio eyaletinde yayınlanan Beacon Journal isimli gazete bu baskınları duyurdu. Habere göre baskınlar geçen hafta gerçekleşti. FBI ajanlarının merkezi Chicago’da bulunan Concept School’a ait Ohio, Indiana ve Illionis’teki toplam 19 okula baskın yaparak, çok sayıda belgeye el koyduğu belirtildi.

ANF'de yer alan habere göre okullarda arama izminin ABD Eğitim Bakanlığı ve Federal İletişim Komisyonu (FCC)  tarafından çıkarıldığı belirtiliyor.

FBI’ın Cleveland ofisinden soruşturmayı sürdüren ajan Vicki Anderson,  gazeteye yaptığı açıklamada “Baskınlar okullarda çalışan beyaz yakalılara yöneltilen cezai soruşturmanın bir parçası” dedi.

Concept Schools sözcüsü Katherine Beckwith ise “ABD Eğitim Bakanlığı yetkilileri geniş kapsamlı federal bir soruşturma kapsamında bizden bilgi talep etmiştir. Söz konusu yetkililer çok sayıda okula dağıtılan fon hesaplarını incelediklerini teknolojik personel için kullanılan kamu fonlarına ilişkin inceleme başlattıklarını bildirmişlerdir” dedi.

Amerikan medyası baskınların ABD Çalışma Bakanlığı’nın Consept School’da görev yapan Türk öğretmenlere ilişkin başlattığı incelemenin bir parçası olduğuna işaret etti.

Gülen Cemaati'ne ait Consept Schools’un 19’u Ohio’da olmak üzere ABD’nin 26 eyaletinde 140 okulu bulunuyor. Consept Schools’un birçok okulu, eğitim sistemi gereği ABD devleti tarafından finanse ediliyor.  Bu alsancak escortle okullarda görevlendirilen yabancı öğretmenlerin maaş ve masraflarının kamu fonlarından karşılanması Amerikan yasalarına aykırı olarak görülüyor. Sözkonusu okullarda çalışan Türklerin vizelerinin kamu fonlarınca karşılandığının tespit edildiği bildirildi.

Son baskınların Türkiye'de AKP hükümeti ile eski ortağı Fethullah Gülen cemaati arasında iktidar savaşının yaşandığı bir dönemde gerçekleşmesi dikkat çekti.

FBI, Aralık 2013'te Louisiana Eyaleti'nin Baton Rouge şehrinde, Fethullah Gülen Cemaati'ne ait bir okula baskın düzenlemişti.  Baskın düzenlenen okul ile aynı eyalette bulunan bir başka Gülen Okulu hakkında, 2011'de başlatılan soruşturmaya dikkat çekiliyordu.  Her iki okulun da Cemaat'e yakın Pelican Eğitim Vakfı'na bağlı olduğu belirtilmişti.  Yerel medya Cemaat'in çok yönlü bir FBI soruşturması altında olduğunu belirterek, bazı okullarda tecavüz ve cinsel istismar iddiaları da dahil olmak üzere vahim iddialar bulunduğunu yazmıştı.