Abonesiz Trafolar Toplatılıyor

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ), kaçak elektrik kullanımının önüne geçebilmek için başlattığı çalışmaları aralıksız biçimde sürdürüyor.

GÜNCEL 2.10.2015 13:34:50 1370 0
Abonesiz Trafolar Toplatılıyor
Bir yandan saha taramaları sonunda tespit edilen abonesiz trafoları toplamaya başlayan DEDAŞ, diğer yandan ise kırsaldaki kaçak kontrollerini buna paralel olarak artırdı.
 ABONESİZLER HAKKINDA YASAL İŞLEM BAŞLATILACAK
Son günlerde il genelinde birçok abonesiz trafo tespit eden DEDAŞ Şanlıurfa Koordinatörlüğü, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Özel trafoların haricindeki, trafo ve elektrik hattı tesis etme işinin DEDAŞ’a ait olduğunun altı özellikle çizilen açıklamada, yeni bir tesis veya kullanım yeri için dağıtım sistemine bağlanmak suretiyle elektrik enerjisi temin etmek isteyenlerin şirkete başvuruda bulunmaları gerektiği belirtildi. Açıklamada, ekipler tarafından tespit edilen abonesiz trafoların toplanmaya başlatıldığı, abonesiz trafolar aracılığı enerji kullananlar hakkında ise yasal işlem başlatılacağına dikkat çekildi.
Çeşitli dönemlerde meydana gelen kazaların birçoğunun, projesiz ve abonesiz trafo kullanımından kaynaklandığına da yer verilen DEDAŞ açıklamasında, trafo abonelerinin yerine getirmesi gereken bazı yasal mevzuatların olduğu, ileride istenmeyen kazaların yaşanmaması için EPDK tarafından belirlenen kurallara uyulması gerektiği belirtildi.
ÖZEL TRAFO DIŞINDAKİ TAHSİSLER SADECE DEDAŞ’A AİT
 Açıklamanın devamında, enerji taleplerinin, şebeke ihtiyaçlarının ve şirket bünyesindeki diğer tüm yatırım ihtiyaçlarının değerlendirilerek, yatırım planlarının oluşturulması ile gerçekleşmesinin takibinden DEDAŞ’ın sorumlu olduğu belirtildi. Mevcut elektrik altyapısında gereken değişiklikler ve yenilemeler ile altyapının geliştirilmesi adına yapılacak yatırımların, yasal mevzuatlar doğrultusunda gerçekleştirildiğine yer verilen açıklamada bunun haricinde hiç kimsenin trafo ve elektrik tesisi yapma yetkisi olmadığını ve bu şekilde işlem yapanlara da itibar edilmemesinin de özellikle altını çizildi.
DEDAŞ açıklamanın son kısmında ise, bu kapsamda ihtiyaç olan yerlerde enerji nakil hatları, yer altı elektrik şebekesi, aydınlatma tesisleri, trafo merkezleri yapıldığı belirtilerek şöyle denildi: “Bu yatırımların projelendirilmesi ve proje doğrultusunda tesisinin yapılarak müşterilerimizin hizmetine sunulmasını sağlamak esastır. Ayrıca yeni inşa edilen binaların elektrik taleplerinin karşılanması ile yetersiz trafoların güçlerinin yükseltilmesi ve ilave şebeke yapılması da görevlerimiz arasında önemli yer tutmaktadır.”