Akbaş: ?Tanzim Satışları Çözüm Getiremeyecek?

Türkiye Haller Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Akbaş, tanzim satışlarıyla meyve sebze satılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tanzim satışlarının bir çözüm getirmeyeceğini söyleyen Akbaş, ?fiyatların tek düşürülmesinin çözümü üretimin ar

YEREL 11.02.2019 14:30:13 1311 0
Akbaş: ?Tanzim Satışları Çözüm Getiremeyecek?

Meyve sebze fiyatlarının aşırı derecede artmasından dolayı çeşitli önlemler alınmaya başlanmıştı. Bu önlemlerden biri de belediyeler tarafından gerçekleştiriliyor. Tanzim satışlarıyla meyve sebze satışları gerçekleştirilmeye başlandı. Tanzim satışlarını değerlendiren Türkiye Haller Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Akbaş, “Cumhurbaşkanımızındı işaret etmiş olduğu hazır satış yerleri ile ilgili biz kendi tecrübelerimizden edindiğimiz bilgileri sunmak istiyoruz. Bunlar kesinlikle yanlış hareketlerdir, bunlar çözüm getiremeyecektir. Çünkü o tanzim yerlerinde satılan ürünlerin tamamı toplasan bizim burada bir dükkânda sattığımız malın değerinde bile değildir” dedi.

Fiyat artışlarını arz talep dengesinden kaynaklandığını söyleyen Akbaş, “Sebze ve meyve fiyatlarının düşürülmesi isteniyorsa, tanzim yerlerin değil mutlaka ve mutlaka üretimin arttırılması ve denetimin sahada gerçekleştirilmesi ile yapılır. Malumunuz Türkiye’miz 82 milyon nüfusa ulaşmış durumda. Bizler 3,5 çocuk derken 82 milyona ulaştık ve bunların ne yiyeceğini hesap etmeden bunların gıdaları ile ilgili, tedbirler alınmadıysa, üretim yapılmadıysa fiyatlar artar. Ve bu gidişle önümüzdeki yıllarda fiyatlar daha da artacak. Bu bir arz-talep sorunudur, bu izamla, nizamla düşürülecek bir durum değildir” ifadelerini kullandı.“Fiyatların tek düşürülmesinin çözümü üretimin arttırılmasıdır”

Üretimin arttırılmasının önemine değinen Faruk Akbaş, “Şimdi ben diyorum fiyatların tek düşürülmesinin çözümü üretimin arttırılmasıdır. Şimdi kış aylarındayız, biz meyve ve sebze konusunda sadece Antalya bölgesine mahkûm durumdayız. Antalya’daki seraların dışında bizim satabileceğimiz başka bir yerimiz yok. Buralarda üretilen ürünler yetmiyor bununla beraber yurt dışına ihracatımız da var. İhracattan dolayı iç piyasaya da mal yetmiyor. Bu tanzim yöntemi ile yapılacak iş değil çünkü satılacak mal yok. Tek çözüm yolu el ele vermeli üreticiyi destekleyip üretimi arttırılmalıyız. Ve bununla beraber gerçek suçluları bulup cezalandırılmalıyız” şeklinde konuştu.Akbaş sözlerini şöyle tamamladı, “Bu işi spekülasyon eden yok mu var, fahiş fiyatlara satış yapıp vatandaşı mağdur eden yok mu var, benim esnafım içerisinde, pazarcı esnafı içerisinde manavcı esnafı içiresinde de var. Ama bunların yolu denetimlerin yapılmasında geçilir. Şanlıurfa İl Tarım Müdürlüğü ekipleri Sebze ve Meyve Halında denetimler yaptı, biz kendisini çok iyi bir şekilde karşıladık. Gereken denetimler yapıldı burada eğer bu anlamda fahiş fiyata ürün satanlar varsa gereken cezai işlem uygulansın.”