Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum

Yeni yılın ilk işlem haftasını düşüşle tamamlayan Asya hisse senedi piyasaları ikinci haftaya da satıcılı bir başlangıç yaptı.

EKONOMİ 8.01.2024 09:42:06 81 0
Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum

Bugün ne bekliyoruz? Yeni yılın ilk işlem haftasını düşüşle tamamlayan Asya hisse senedi piyasaları ikinci haftaya da satıcılı bir başlangıç yaptı. Bu sabah Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %1,29, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,27 düştü. Asya’daki düşüşe öncülük eden Hong Kong Hang Heng Endeksi %2,18 geriledi. Güney Kore’de Kospi Endeksi %0,33 düşerken Kosdaq Bileşik Endeksi fazla değişmedi. Japonya piyasaları tatil nedeniyle bugün kapalı. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,85 düştü. ABD’de cuma günü beklenenden güçlü gelen tarım dışı istihdam verisi sonrası hafifçe pozitif kapanışın ardından vadeli kontratlar haftaya satıcılı bir başlangıcı işaret etmektedir. Avrupa piyasaları da düşüşle açılışa hazırlanıyorlar. Haftanın ilk işlem günü takvimde Almanya kasım ayı fabrika siparişleri ve Euro Bölgesi’nde bu ayın Sentix Yatırımcı Güven Endeksi verileri izlenebilir. Almanya fabrika siparişleri ekimde aylık %3,7 azalmıştı. Euro Bölgesi’nde Sentix verisi, yatırımcıların Avrupa ekonomik görünümüne ilişkin güveninin Mart 2022’den bu yana kötümser olduğunu, ancak son iki aydır daha az kötümser olduğunu işaret etmektedir. Yurt içinde, Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) bugün aralık ayı Hazine nakit gerçekleşmelerini duyuracak. Kasımda faiz dışı denge 177,35mlr TL, nakit dengesi 95,29mlr TL fazla verirken Ocak-kasım döneminde faiz dışı denge 97,91mlr TL fazla, nakit dengesi 428,52mlr TL açık vermişti. Ayrıca, Pazartesi ve salı günleri Hazine’nin tahvil ihaleleri izlenebilir. Bugün 15 aylık kuponsuz tahvil ilk kez, 10 yıllık sabit kuponlu tahvil ise yeniden satışa çıkacak. Bugün, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) aralık ayı Türkiye İhracat İklimi Endeksi yayımlanacak. Endeks kasımda 48,5’ten 49,5’e yükselse de art arda dördüncü kez 50 puanlık eşik değerin altına kalarak ihracat iklimindeki bozulmanın devam ettiği göstermişti. Ekonomik aktivitedeki düşüşler kasımda ağırlıklı olarak Euro Bölgesi'nde gerçekleşti. Ancak Euro Bölgesi ekonomilerindeki yavaşlama ekim ayına göre yavaşladı. Üçüncü en büyük ihracat pazarımız İngiltere’de üretim üç aylık düşüş eğilimine son vererek hafifçe arttı. Talep koşullarına en güçlü desteği veren pazar Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu.

Piyasalarda cuma günü ne oldu? Haftanın son işlem gününde Avrupa hisse endeksleri negatif bir görünüm ortaya koydu. FTSE 100 Endeksi %0,43 ve CAC 40 Endeksi %0,40 düştü. DAX Endeksi ise yatay satıcılı fiyatlandı. ABD tarafında hisse endekslerinde hafif artışlar gerçekleşti. Dow Jones Endeksi 37.466 puana, S&P 500 Endeksi 4.697 puana ve Nasdaq Bileşik Endeksi 14.524 puana yükseldi. Dolar Endeksi 102,4 puanda ve EUR/USD paritesi 1,09’dan işlem görmeye devam etti. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 5,1bp artışla %4,05 düzeyine çıktı. Kıymetli madenlerden ons altın sınırlı değer artışıyla 2.045USD’ye yükseldi. Emtia grubundan Brent petrol %1,55 artarak varil başına 78,8USD’den alıcı buldu. Eurostat, Euro Bölgesi’nin aralık ayı öncü enflasyon verilerini açıkladı. Verilere göre Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon aralıkta %2,9 olarak belirlendi. TÜFE aylık bazda ise %0,2 artış kaydetti. Piyasa tarafından yıllık enflasyonun %3,0 olması bekleniyordu. ABD tarafında geçen ayın tarım dışı istihdam raporu yayımlandı. Piyasa beklentisi tarım dışı istihdamın yaklaşık 160 bin arttığı yönündeydi. Ancak tarım dışı istihdam 216 binlik artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ayrıca enflasyon görünümü açısından izlenen ortalama saatlik kazançlarda da beklentinin üzerinde bir gerçekleşme olması dikkat çekti. Aralıkta ortalama saatlik kazançlar aylık %0,4 ve yıllık %4,1 arttı. Beklentiler sırasıyla %0,3-%3,9 artış olmasıydı. Aynı dönemde işsizlik oranının %3,8’e yükseldiği tahmin edilirken %3,7’de stabil kaldı. BIST 100 Endeksi cuma günü kapanışa doğru güçlenen alışların etkisiyle %1,07 artış kaydetti. Böylece Endeks 7.628 puanla günün en yükseğinde kapanış yaptı. Endeks’in işlem hacmi ise 69,74mlr TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru %0,27 artışla 29,84 TL’ye yükselirken EUR/TRY kuru 32,70 TL’de yatay kaldı. Gram altınsa 6 TL değerlenerek 1.961 TL’ye ulaştı.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı