'Bağımsız Rus seçim gözlemcileri: Putin 22 milyon sahte oy aldı

Stockholm, 21 Mart (Hibya) – Bağımsız Rus seçim gözlemcileri ve medyası matematiksel bir yöntem kullanarak Putin'in bu hafta sonu yapılan başkanlık seçimlerinde 22 milyon sahte oy aldığı sonucuna vardı.

GÜNCEL 21.03.2024 14:45:35 67 0

Resmi istatistiklere göre 87 milyon seçmenin oy kullandığı Rusya başkanlık seçimlerinde Putin'e yüzde 87 oranında oy çıktı. Rusya seçim komisyonuna göre hem katılım hem de Putin'in zaferi rekor düzeydeydi.

Ancak Rusya'da bir çok seçimi takip eden seçim gözlemcileri, tüm rakamların arkasında rekor seviyedeki seçim sahtekarlığının gizli olduğunu belirtiyor.

Rusya'da özgür seçimler için bağımsız bir kuruluş olan Golo'nun internet sitesinde, "Daha önce hiç bu yılki kadar hukuktan uzak bir başkanlık seçimi görmemiştik" yazıyor.

Seçim sahtekarlığını görünür kılmak için Kiesling-Shpilkin matematik yöntemi kullanılarak her adayın oy sayısı ve fiili katılıma ilişkin seçim ofislerinden alınan resmi istatistiklerin analizine bakıldı.

Bir adayın sandıklara atılan ekstra oylar sayesinde ne kadar sahte oy aldığı grafikte gösteriliyor. Bu nedenle, aslında kimsenin oy vermediği, sonuca dahil edilen oy pusulalarıyla ilgili.

Kiesling-Shpilkin yöntemi herkes için geçerli ve bağımsız Rus seçim gözlemcileri ve medyası seçim sonuçlarını incelediğinde aynı sonuca vardılar: Putin'in ortakları oyların neredeyse üçte birini uydurdu.

Aynı matematiksel yöntem son Rusya başkanlık seçimini analiz etmek için de kullanıldı. O zaman bile uzmanlar seçimin iptal edilmesi gerektiği sonucuna vardı. Bu da Putin'in en az altı yıldır Rusya'nın meşru başkanı olmadığı anlamına geliyordu.

Şaşırtıcı istatistiklerin bir örneğini Belgorod'daki iki seçim ofisinde görülüyor. Orada katılımın yüzde 100 olduğu ve aynı zamanda seçmenlerin yüzde 100'ünün Putin'e oy vermesi gerektiği belirtiliyor.

Ancak Kiesling-Shpilkin yöntemiyle tespit edilen sahte oylar, incelenebilen oyların yalnızca küçük bir kısmını oluşturuyor. İnternetten ve Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarında oy kullananlar ise değerlendirilmedi.


 


 

Hibya Haber Ajansı