Balcı: Şarbon Hayvandan İnsana 3 Şekilde Bulaşır

Ceylanpınar Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Aydın Balcı, şarbon hastalığının, etken olan bakteriyi taşıyan hayvanlarla doğrudan ya da dolaylı olarak temas etme ile bulaştığını söyledi.

SAĞLIK 5.09.2018 21:43:10 3304 0
Balcı: Şarbon Hayvandan İnsana 3 Şekilde Bulaşır

Ceylanpınar Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Aydın Balcı, şarbon hastalığının ölüm oranının çok yüksek olduğu ve bölgesel salgınlara sebep olabilecek bir hayvan hastalığı olduğunu belirterek: "Bu yıl kurban bayramı dönemi ve sonrası dâhil olmak üzere şarbon vakasına Ceylanpınar’da rastlanmadı" dedi.
 

Şarbon Hastalığı hakkında bilgi veren Aydın Balcı, hastalığın hayvandan insana 3 şekilde bulaştığını söyledi. Balcı, "Deriden bulaşma, hastalığı taşıyan hayvan ile temas ile bulaşma. Bu hasta hayvanın bakımı, temizliği, kesimi vb. sırasında temas hastalığı bulaştırır. Buna deri şarbonu denir. Yemek ile bulaşma: Şarbonlu hayvanın etinden sütünden yemek ile bulaşma. Buna bağırsak şarbonu denir. Nefesle bulaşma, şarbon mikrobunun bulunduğu ortamda toz ile havadan nefesle bulaşma olursa buna akciğer şarbonu denir. Hastalık insandan insana bulaşmaz. Hastalık en çok hayvancılıkla uğraşan çiftçilerde, çobanlarda, kasaplarda, mezbaha çalışanlarında, veteriner hekimlerde, laboratuar çalışanlarında, dericilikle uğraşanlarda görülüyor. Deri şarbonu belirtisini mikrop deriye bulaştıktan sonra 2 ile 7 gün içinde deride böcek ısırığı şeklinde kızarıklık kabarıklık olur. Birkaç gün içinde bu yaranın ortasında 1 ile 3 santimetre çapında siyahlık oluşur. Buna kara çıban ya da çoban çıbanı da denir. Bu yara ağrısızdır. Etrafı tahta gibi sert ve şiştir. Tedavi edilmez ise hastalık ilerler ve ölümle sonuçlanabilir.  Bağırsak şarbonu mikroplarla bulaşmış et süt gibi gıda ürünlerinin yenmesi ile bulaşır. Mikrobun vücuda girmesinden 2 ile 7 gün sonra bulantı, kusma, ateş başlar daha sonra kanlı ishal, kanlı kusma gelişir. Hastalık çok hızlı ve ağır seyreder. Hastayı kısa sürede şoka sokar, erken tedavi edilse dahi hastaların çoğunu kurtarmak mümkün olmaz.  Akciğer şarbonu ise tozla bulaşan mikrop birkaç gün sonra grip benzeri şikâyetlere sebep olur, ateş çıkar ancak hastalık birkaç gün içinde hızla ilerleyerek ölümle sonuçlanır. Erken tedavi edilse dahi akciğer şarbonu hastalarının çoğu ölümle sonuçlanır" dedi.
 

Tedavi sürecinde de erken dönemde yakalanır ise tedavi ile iyileşme şansı olduğunu söyleyen Dr. Aydın Balcı, şarbon tedavisinde etkili antibiyotik ilaçların olduğunu ancak hastalık çok hızlı seyrettiği için bağırsak ve akciğer şarbonu hastalarına antibiyotik verilse dahi tedavi imkânının zayıf olduğunu ifade etti.