Basın Konseyi`nden IŞİD`in Elindeki Gazeteci İçin Çağrı

Basın Konseyi, dünya liderlerini ellerindeki diğer ABD`li gazetecinin de kafasını kesmekle tehdit eden IŞİD`e karşı ortak tavır almaya çağırdı.

GÜNCEL 21.08.2014 16:51:10 1384 0
Basın Konseyi`nden IŞİD`in Elindeki Gazeteci İçin Çağrı
Basın Konseyi, IŞİD'in öldürdüğü ABD'li Gazeteci James Wright Foley'in ardından yaptığı açıklamada dünya liderlerini ellerindeki diğer ABD'li gazeteci Steven Sotloff'ın kafasını kesmekle tehdit eden IŞİD'e karşı ortak tavır almaya ve uluslararası alanda mücadele etmeye çağırdı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD/İslam Devleti), dün ABD’li gazeteci James Wright Foley’i başını keserek öldürdüğü bir video yayınladı.

ABD’nin New Hampshire eyaletinden olan 40 yaşındaki gazeteci Foley, 22 Kasım 2012’de Suriye İdlib’de bir internet kafeden kalkıp yola çıktığında aracı durdurularak kaçırılmıştı, 635 gündür rehin tutuluyordu.

Basın Konseyi, yaptığı açıklamada "Gazetecilerin görev yapmalarının engellendiği bir dünya; kör, sağır ve suskun kalmaya mahkumdur" dedi.

"ABD'nin Ferguson kentindeki olaylarda gazetecilerin engellenmesi ve AA Muhabiri Bilgin Şaşmaz'ın gözaltına alınması da çağdaş ülkelerde bile basının görev yapmasının engellendiğine dair, çarpıcı bir örnek oluşmuştur.

"Bölgesel çıkarlar üzerine hesaplar yapan siyaset adamları, destekledikleri silahlı güçlerin, nasıl birer Frankeştayn'a dönüştüklerini artık anlamak zorundadırlar. Terörü desteklemek, insanlık suçudur."

Sotloff bir yıldır rehin

IŞİD'in yayımladığı videoda IŞİD’in elinde rehin tutulan TIME muhabiri Steven Sotloff da görünüyor. IŞİD militanı hava saldırıları durmazsa onu da öldüreceğini söyledi.
Sotloff, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırı yakınlarında bir yıl önce kaçırılmıştı.

Sekiz ayda 30 gazeteci

The Atlantic’ten David Rohde, “Suriye’de, modern gazetecilikteki en büyük kaçırma dalgası yaşanıyor. 2000’lerde Irak’ta ya da Lübnan’da olduğundan daha fazla gazeteci kaçırıldı” diye yazdı.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de 2014’te bugüne dek 30 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı. Öldürülenlerin beşi Suriye'de.

Suriye iç savaşında şimdiye dek 170 binden fazla insan öldürüldü, 9 milyon insan yerinden edildi.