Başkan Altay: ''Proje Konya’nın tarihine ve kültürüne ışık tutacak''

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen “Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi” kapsamında panel düzenlendi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, projenin

GÜNCEL 1.02.2024 17:29:10 87 0
Başkan Altay:

Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür Sanat’ta düzenlenen programda konuşan Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, emeği geçen tüm kurum ve kuruşlara teşekkür etti. Daha sonra Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerafettin Demirci tarafından projenin adli tıp açısından öneminin anlatıldığı bir konuşma gerçekleştirildi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, büyüklüğüyle ve geçmişine uygun zenginliğiyle Konya’nın, bu tür çalışmaları hak ettiğini ifade etti.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, projeye her türlü ilmi desteği sağladıklarını dile getirerek, “Bu projeyle Anadolu’yu bize vatan yapan Selçuklu Sultanlarının yıllardır süren tahribatlar sonucunda dağıtılan cesetleri tekrar toparlanmış, tekvin edilerek ruhlarının rahat uyuması sağlanmıştır. Bu, bizim için gurur vesilesi olmuştur.” diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, projenin Konya’nın tarihine ve kültürüne ışık tutacağını belirterek, “2017’de başlayan ve 6 aşamada tamamlanan proje sonucu, tarihimizde yepyeni bir sayfayı aralıyor olmanın heyecanını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığımızla birlikte Türkiye'nin en değerli tarihi miraslarından biri olan Selçuklu Hanedanı'nın son istirahatgahı Konya Hanedan Türbesi'ndeki naaşların tanzimi projesi ile eşsiz bir çalışmayı hayata geçirdik.” dedi.

Konya Sultanlar Türbesinde bir arada metfun 12 Selçuklu Sultanının daha iyi tanınması amacıyla, vefatlarından yaklaşık 8 asır sonra, bilimsel çalışmalarla yüz ve beden gerçekliklerine uygun olarak silikon heykellerinin oluşturulduğunu da anımsatan Başkan Altay şöyle devam etti:

“Dünya üzerinde eşi olmayan bu çalışma sonucunda, şehrimize kazandırdığımız önemli eserlerden biri olan Darü’l Mülk Sergi Sarayı’mızda Sultanlarımızın birebir gerçekliğe sahip bu silikon heykelleri sergileyeme başladık. İnşallah bu çalışmalarımız neticesine kadim tarihimizi en güzel şekilde yeni nesillerimize aktaracak ve bu birikimlerimizi yarınlara taşıyarak sultanlarımıza layık bir işi tamamlamış olacağız.”

Hibya Haber Ajansı