Başkan Yavaş: ''En büyük projem Ankara’da üretimi artırmak''

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, kırsal kalkınma kooperatif, birlik ve dernekleriyle bir araya geldi.

YAŞAM 20.02.2024 14:56:23 62 0
Başkan Yavaş:

Ankara Kent Konseyi’nde gerçekleşen buluşmada Tarım ve Ticaret Bakanlığına bağlı Ankara’da faaliyet gösteren üretici, kadın, sulama kooperatifleri ile sulama birliklerine bağlı 196 derneğin temsilcisi yer aldı.

Yavaş, konuşmasına seçimlerden önce Ankara’nın bütün ilçelerinde dile getirdiği “Artık yurt dışından bitki, ağaç vesaire getirmeyeceğiz, ‘Projesi yok’ diyenlere en büyük projem Ankara’da üretimi artırmak, Ankara halkını zengin etmek.” sözlerini anımsatarak başladı.

Kırsal kalkınmaya neden bu kadar çok destek olmak istediğini anlatan Yavaş, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşa işaret ederek şunları söyledi:

“Ukrayna Rusya Savaşı olduğu zaman dünya buğday krizine girdi. Ukrayna’nın arazileri bizden de büyük. Halbuki bizdeki tarımsal üretim çok daha fazla. Ama bilinçli bir şekilde siz bunu yapmayın diye diye başkasına muhtaç olduk. Yurt dışından getirip vatandaşa ucuz yediririz diye düşünürken yarın bir gün doğal gazda, petrolde olduğu gibi fiyatı onlar belirleyecek ve yarın çiftçi bulunmayacak. Ukrayna Savaşı’ndan sonra iklim değişikliği gösterdi ki artık gıda erişimi zorlaşıyor. Önümüzdeki 15-20 yılın 50 yılın en büyük petrolü gıda olacak.”

Dünyanın çeşitli yerlerinde yer altlarına yapılan depolarla ata tohumlarını sakladıklarını söyleyen Yavaş iklim değişikliğine işaret ederek Ankara’nın tekrar tarıma yönelmesi gerektiğini vurguladı.

Pandemi dönemiyle ortaya çıkan ekonomik sıkıntılar sonrası “Daha fazla destek olmamız lazım” dediklerini söyleyen Yavaş ‘Köylere güneş enerjisi’ projesine ilişkin şunları kaydetti:

“Sözümüzü tutmak için seçtiğimiz birkaç tane köyde bazı yerlerin üzerine koyduk. Sulama kooperatiflerinin enerjisine de ayrıca destek olacağız, onda yasal bir engel yok. Onun için ihtiyaç olan yerlerde sulama kooperatifleri kurulursa onların da enerjilerine biz destek olacağız.”

Mansur Yavaş, ikinci dönemde de bu desteklerin artırılarak devam edileceği sözünü vererek, “Sizlerin çocuklarının da para kazanıp tekrar çiftçiliğe devam etmesini istiyoruz.  Elinizde altın bir meslek var. 30-40 yıldır belki bu desteklerin yeterli yapılamaması nedeniyle birçoğu bu işi terk etmiş gibi görünüyor. Ama tekrar başlamamamız için hiçbir sebep yok. ” dedi.

“Çılgın proje” yok sözleriyle konuşmasını sürdüren Yavaş, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Proje yapıyorum deyip sizlerden aldıkları paraları çöp projeleri gömdüler şimdiye kadar. Ankara’ya girerken bu kapıların kime ne faydası var. Görsel güzelliği de yok yapana göre belki güzel ama. İnanın o kapılara harcanan parayla bugün Ankara’nın bir ilçesi ayağa kalkardı. Onun için diyorum, kanalizasyon ihtiyaçlarını bitireceğiz, susuz köy kalmayacak. İlk önce onları yapacağız farz var ortada önce. İkinci önceliğimiz de oralar yaşanır hale gelmezse çocuklarınız orada kalmaz.” 

Hibya Haber Ajansı