"Batılı medya kuruluşlarının çifte standartını ifşa eden makale"

Çin Medya Grubu Yorumcusu Liu Wenjun, “Hong Kong Yeni Güvenlik Yasasıyla topluma baskıları artırıyor” başlıklı makalede Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi yerel hükümetinin Hong Kong Temel Yasası 23. Maddesi’ne ilişkin yasama tedbirlerine asılsız suçlam

GÜNCEL 15.03.2024 17:32:42 79 0

Çin Medya Grubu Yorumcusu Wenjun, ABD’de yayımlanan Washington Post gazetesinin 11 Mart’ta günkü sayısında yer alan “Hong Kong Yeni Güvenlik Yasasıyla topluma baskıları artırıyor” başlıklı makalede Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi yerel hükümetinin Hong Kong Temel Yasası 23. Maddesi’ne ilişkin yasama tedbirlerine asılsız suçlamalar yönetildiğini ifade etti.

Makalede Jimmy Lai gibi Çin karşıtı ve Hong Kong’da kaosu kışkırtan kişilere açıkça destek verilirken, bazı Batılı medya kuruluşlarının Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’ne ilişkin meselelerdeki bilgisizliği ve çifte standardının ifşa edildiğini söyleyen Wenjun, şunları kaydetti:

“Washington Post’un söz konusu makalesinde bahsedilen Hong Kong yerel seçim yasasını ihlal ettiğinden şüphelenilen 47 kişiyi ilgilendiren dava, Hong Kong Özel İdari Bölgesi mahkemelerinde yargılanıyor. Duruşmalar sırasında ortaya koyulan kanıtlar, sanıkların söz konusu makalenin iddia ettiği gibi masum olmadığını gösteriyor. Hong Kong Özel İdari Bölgesi mahkemeleri, nihayet bu dava hakkında adil yargılama yapacaktır.  Washington Post’un makalesinde bu davada “beraat” kararı verilmesi gerektiği iddia edildi. Ancak bu dava, Çin’in Hong Kong bölgesinin içişi. Dava için yapılacak yargı kararlarının Hong Kong mahkemeleri tarafından yapılması gerekiyor.”

Liu Wenjun, Washington Post’un söz konusu makalesinde Çin karşıtı ve Hong Kong kaosu kışkırtıcısı Jimmy Lai davası hakkında yapılan yorumların da komik olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

“Makalede The Apple Daily’nin ABD’nin Hong Kong yetkililerine yaptırım uygulamasını desteklemek için ilgili yorumlar yayınlamasının Jimmy Lai’nin gazete kurucusu ve sahibi yetkisini yerine getirmesi olduğu  iddia edildi. Makalede, bunun belki de normal editörlük kararı veya medya kuruluşunun sahibinin özel hakkı olduğu iddia edildi. Ancak Washington Post gazetesinin sahibi de benzer bir özel hakkı kullanıp, kendi gazetesinin ABD yetkililerine karşı dış yaptırımlar çağrısında bulunan bir başyazı yayınlaması talimatını verirse Amerikan halkı bunu nasıl karşılar?”

ABD’li medya kuruluşlarının öteden beri kendi sahiplerinin medya kuruluşlarının somut uygulamalarına müdahale etmemeleri gerektiğini kırmızı çizgi olarak ısrarla belirttiğini ve bundan gurur duyduğuna değinen Liu Wenjun, “Ancak bu kırmızı çizgi, Jimmy Lai ve ‘The Apple Daily’ gazetesine gelince, niçin ‘rasyonel’ ve ‘özel hakkı’na dönüştü? Jimmy Lai, The Apple Daily’nin Çin hakkında herhangi bir olumlu haber yayınlamaması ve hatta ABD’li bazı politikacıların desteğini kazanmak için de bu kişiler hakkında olumsuz haberler yayınlamaması talimatını vermişti. Her zaman ‘adalet, tarafsızlık ve denge’yi standart olarak gören Batılı medya kuruluşları bunu nasıl değerlendiriyor?” dedi.

Liu Wenjun, Washington Post’un söz konusu makalesinde ayrıca, Hong Kong Temel Yasası 23. Maddesi’ne ilişkin yasama için yapılan halkla istişare süresinin bir ay olmasının “mantıksız” olduğunun ileri sürüldüğüne dikkati çekerek, “Ancak herkesin bildiği gibi, 11 Eylül olayının ardından, ABD, sadece 45 gün içinde Vatanseverlik Yasası’nın kabul edilmesini sağladı. Özellikle bu yasa için halkla herhangi bir istişare yapılmadı. Washington Post’un mantığına göre, bu yasama süresi de çok kısa mı olacak? Özellikle Washington Post bu konu hakkında ABD yönetimine itiraz etti mi?” ifadelerini kullandı.

Ülkelerin ulusal güvenlikle ilgili yasaları söz konusu olduğunda ABD’de 21 adet, İngiltere’de 14 adet yasa mevcut olduğuna değinen Liu Wenjun “Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde şu ana kadar bu yönde henüz bir yerel yasa bulunmamaktadır. The Capitol Hill olayında, ABD adli organları, 800’den fazla kişiye hapis cezası verdi. Bunlardan en ağır suç işleyen 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Eğer ilgili yasalar olmasaydı, ABD makamları bu cezaları nasıl verebilecekti?” şeklinde konuştu.

Liu Wenjun, Washington Post’un makalesinde, Hong Kong Temel Yasası 23. Maddesi’ne ilişkin yasama için yapılan halkla istişarenin bitmesini “Hong Kong’un zayıflattığı” gerekçesiyle bir başka kilometre taşı olarak değerlendirildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

“Ancak bu değerlendirmenin somut bir dayanağı bulunmuyor. Halkla istişarenin bitmesi, Hong Kong‘un zayıfladığı değil, kaostan istikrara, istikrardan refaha geçtiği bir kilometretaşıdır. Washington Post’un söz konusu makalesinin yazarı mutlaka The Capitol Hill olayının tekrarlanmasını istemez. Ancak konu, Hong Kong’da güvenlik ve istikrara hukuki güvence olunca neden ‘zayıflama’dan bahsediyor?”

Washington Post’un yazarının makalesinde kendisinin ‘en değerli mal varlığının’ Çin tarafından kırıldığı ifadesini kullandığını söyleyen Liu Wenjun, “Ancak bu ifade hiç de gerçeği yansıtmıyor. Çin hükümetinin ve tüm Çin halkının sağlam desteği sayesinde, ‘Doğu’nun İncisi’ adı verilen Hong Kong’un geleceği daha parlak olacaktır.” dedi.

Hibya Haber Ajansı