BM: IŞİD?e katılan yabancı savaşçı sayısı 15 binin üzerinde

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon IŞİD tehdidiyle mücadelede artan çabalara rağmen, IŞİD?e katılmak için 80?den fazla ülkeden bölgeye giden yabancı savaşçı sayısının 15 binin üzerine çıktığını açıkladı.

GÜNCEL 20.11.2014 09:08:30 1584 0
BM: IŞİD?e katılan yabancı savaşçı sayısı 15 binin üzerinde
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidiyle mücadelede artan çabalara rağmen, IŞİD’e katılmak için 80’den fazla ülkeden bölgeye giden yabancı savaşçı sayısının 15 binin üzerine çıktığını açıkladı. Genel Sekreter Ban Ki-Moon, BM Güvenlik Konseyi’nde terörizmle mücadele konusunda yapılan toplantıda yaptığı konuşmada, yabancı savaşçılar konusunun sadece güvenlik sorunu olmadığını belirterek, terörizmin siyasi ve toplumsal yönleri ile istikrar ve kalkınmaya etkileri olduğunu söyledi.

Ban Ki-Moon’un konuşmasından satır başları şöyle:

“Terörizmle mücadele ederken sorunu daha da büyütecek eylemlerden kaçınmalı, terörle mücadele adı altında tüm toplumu insan hakları konusunda mağdur edecek adımlardan sakınmalıyız. “IŞİD tehdidiyle mücadelede artan çabalara rağmen, IŞİD’e katılmak için 80’den fazla ülkeden bölgeye giden yabancı terörist savaşçı sayısı 15 binin üzerine çıktı. “Kaçakçılık ve illegal petrol ticaretinin IŞİD ve benzeri örgütleri besliyor. Uyuşturucu kaçakçılığı ve uluslararası suçlar terörizmle karşılıklı olarak birbirlerini destekliyor.”

BMGK Başkanlık Bildirisi

Toplantının ardından 15 ülkenin de onayı ile kabul edilen BMGK Başkanlık Bildirisi’nde IŞİD ve diğer terör örgütleri ile mücadele için terör örgütlerinin finans ve insan kaynaklarının kurutulması gerektiği belirtildi. Bildiride ayrıca, BM üyesi ülkelerden, petrol ticareti, fidye ödemesi gibi IŞİD’e maddi kaynak sağlayacak tüm unsurların engellenmesi ve yabancı savaşçıların bölgeye ulaşımına izin verilmemesi için kontrollerin sıkılaştırılması istendi.