BM Raporu: IŞİD Tacikistan ve diğer Orta Asya ülkelerinden eleman topluyor

Stockholm, 25 Mart (Hibya) – BM Raporu, Moskova saldırısını üstlenen İslamcı grubun diğer terör gruplarından militanlar aldığını ortaya koyuyor.

GÜNCEL 25.03.2024 17:49:51 50 0
BM Raporu: IŞİD Tacikistan ve diğer Orta Asya ülkelerinden eleman topluyor

Batılı ve diğer istihbarat servislerine göre IŞİD, Tacikistan ve diğer Orta Asya ülkelerinden militanları hedef alan ve özellikle uzun bir terör saldırısı geçmişi olan mevcut grupların deneyimli üyelerini hedefleyen büyük bir militan kazanma hamlesi başlattı.

Cuma gecesi Moskova'da bir konser salonuna düzenlenen saldırıyla ilgili olarak Rus güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan dört kişiden üçünün Tacik vatandaşı ya da Tacik kökenli olduğu düşünülüyor. Rus güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan dört saldırganın sorgulanması sırasında çekilen video görüntülerinde en az birinin Tacikçe konuştuğu görülüyor.

Moskova'da 137 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı üstlenen IŞİD, operasyonunu "Rusya'ya karşı güçlü bir darbe" olarak tanımlayan ve defalarca Hıristiyanları öldürmekle övünen iki açıklama yayınladı. Grup ayrıca saldırganların konsere katılanlara ateş açarken çektikleri anlaşılan video görüntüleri de yayınladı.

Ocak ayında BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan raporda, "Afganistan'da terörist grupların yüksek yoğunlukta olduğu" belirtilmiş ve "IŞİD-K [ISKP] tarafından gerçekleştirilen saldırıların sayısındaki azalmaya ve son zamanlardaki toprak kaybına, kayıplara ve üst düzey ve orta kademe liderlik figürleri arasındaki yüksek yıpranmaya rağmen ... grup, Afganistan'daki en büyük tehdit olarak görülüyor ve bölgeye ve ötesine bir tehdit yansıtma kabiliyetine sahip" denilmişti.

Hibya Haber Ajansı