Çadır Kent`te profesyonel futbolcular

Suriye?deki iç savaştan kaçarak Türkiye?ye sığınan Suriyelilerin arasında profesyonel futbolcular da var. Şimdilik sadece savaşı unutmak için oynuyorlar. Maçı Al Jazeera`den Abdurrahim Aydın izledi.

SPOR 3.03.2014 08:09:24 2464 0
Çadır Kent`te profesyonel futbolcular
Şanlıurfa iline bağlı Ceylanpınar’daki Telhamut çadır kentinde kalan Suriyelilerin kurduğu futbol takımı, ilçedeki amatör futbolculardan oluşan Ceylanpınar Spor ile dostluk maçı yaptı, takımlar berabere kaldı.

Maçın amacı da bir tarafın kazanması değil, Suriyelilerin ülkelerinde gittikçe şiddetlenen savaşı 90 dakika da olsa unutabilmeleriydi.

Kampın futbol takımındaki oyuncular Suriye’nin Hama, Humus, Haseke, Rasulayn ve Şam gibi çok farklı bölgelerinden kaçarak gelmiş. Onlar savaştan önce Suriye’deki birinci ve ikinci ligde oynayan profesyonel futbolcular.

''Varil bombalarından kaçtık''

Hama’dan kaçan futbolculardan Heysen  Abidin, bir yıldan uzun süredir çadır kentte kalıyor. Abidin ikinci ligdeki Hama Spor Klübü’nün eski bir oyuncusu.
Rejimin varil bombalı saldırılarından kaçtığını söyleyen Abidin’in bir kardeşi savaşta ölmüş; hala Suriye içinde kalan diğer kardeşlerinin hayatından endişe ediyor.

''Tekrar futbol oynayabilecek miyim?''

Maçta Suriyeli takımda oynayan futbolculardan biri de Hikmet Muhammed. Suriye’nin kuzeyindeki Haseke’de birinci ligde oynadığını söylüyor. Onun da Türkiye’deki sığınmacı yaşamı bir yılı aşmış. Muhammed “Buraya denizli escortkten sonra acaba tekrar büyük tutkum olan bu sporu yapabilecek miyim diye hep endişe ediyordum ama şimdi burada olduğum için çok mutluyum” diyor. Onun da bir kardeşi hala ülke içinde tehlike altında.

“Türkiye’de futbol daha profesyonel”

Favaz Ahmed Alluş ise Türkiye sınırındaki Rasulayn’dan gelmiş, iki yıldır çadır kentte yaşıyor. Alluş’a göre Türkiye’de oynanan futbolun kalitesi çok yüksek ve Suriye’dekine göre daha profesyonel.

Suriye’de yaklaşık üç yıldır süren iç savaşta yaklaşık 700 bin Suriyeli Türkiye’ye sığındı. Şanlıurfa’ya bağlı Telhamut ve Viranşehir kamplarında yaklaşık 25 bin Suriyeli sığınmacı kalıyor.

Kaynak: Al Jazeera