CEYLANPINAR ÇEŞMELERİNDEN KANSER Mİ AKIYOR?

Sağlık Bakanlığı tarafından akciğer kanserine yol açan asbest içeren malzemelerin kullanıldığı su borularının birçok il, ilçe ve köyde kullanıldığı açıklamış ve bu açıklama Türkiye de gündemine oturmuştu.

GÜNCEL 25.11.2016 14:46:21 1916 0
CEYLANPINAR ÇEŞMELERİNDEN KANSER Mİ AKIYOR?
Türkiye geneli yapılan kanser araştırmalarında çıkan neticeler de kansere yakalanma sebeplerinin başında asbest maddenin olduğu tespit edilmişti.
Sağlık Bakanlığının açıklamasının ardından ise birçok belediye asbest içeren su borularını değiştirmişti.
Peki, Ceylanpınar'da kansere yol açan asbestli su boruları var mı?
Hemen her yıl su şebekelerinde onarım ve yenileme çalışmaları yapılıyor. Ancak Ceylanpınar'ın ana su isale hattının uzun zamandır değiştirilmediği ve boruların kansere yol açan asbestli borular olduğu iddia ediliyor.
İDDİALAR DOĞRUYSA
Ceylanpınar'da Suriyeli sığınmacılarla beraber yaklaşık 140 bin kişi aynı şebekeden su içiyor. İddialar doğruysa 140 bin kişi kanser tehlikesi ile karşı karşıya. Dağıtım su şebekeleri zaman içerisinde yenilenmiş olmasına rağmen ana su şebekesi isale hattın eski olduğu için adeta çeşmelerden kanser akıyor
ASBEST NEDİR VE HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇAR?
Asbest ya da amyant, ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı lifli yapıda kanserojen bir mineraldir. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinmektedir.
Asbest son derece kanserojen bir maddedir. Solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar. Bu hastalıklardan en önemlileri şunlardır; Mezotelyoma, asbestin yol açtığı en önemli hastalık, akciğer zarı ve karın zarı kanseri olarak bilinen mezotelyoma’dır. Bu hastalığın kendini göstermesi 10-20 yıl buca escort zaman almaktadır. Kanser, asbest aynı zamanda akciğer, gırtlak ve sindirim sistemi kanserine yol açmaktadır.
TÜRKİYE’DE NE ZAMAN YASAKLANDI?
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı ( IARC ), her yıl dünyada kanser yapıcı maddeleri düzenli olarak özelliklerine göre gruplara ayırmaktadır. Ajansın kanserojen maddeler listesinde asbest maddesi kesin kanserojen tanımlaması ile 1.grupta sınıflandırılmıştır. Türkiye’de asbest Tehlikeli Kimyasallar Yönetmeliği’nin 37.maddesi ile yasaklanmıştır. 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
 
Haber :Musa KILINÇ