CEYLANPINAR ANTEP DERESİ YİNE TIKANDI. MUHTARIN GİRİŞİMİ İLE YİNE TEMİZLENDİ.

.

YEREL 28.03.2022 09:25:00 729 0
CEYLANPINAR ANTEP DERESİ YİNE TIKANDI. MUHTARIN GİRİŞİMİ İLE  YİNE TEMİZLENDİ.

Ceylanpınar ilçe merkezinden geçen yaklaşık 7 km'lik uzunlukta olan Antep Deresi Mevlana Mahallesi Muhtarı Ahmet AKKURT’un girişimi ile Şanlıurfa Valiliği ve DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından temizlendi. 

Bilindiği gibi Ceylanpınar İlçe merkezinden geçen yaklaşık 7 Km’lik uzunlukta olan Antep deresinden geçen atık suları Suriye’ye kadar uzanan Habur deresine akıyor. Söz konusu derenin rutin olarak temizlenmemesi durumun da ise gerek çevreden gelen çöpler, gerekse de kanalın dereye akan kısmında oluşan yosunlaşma ve sazlıkların uzaması nedeniyle tıkanmaktadır. Hal böyle olunca ortaya çıkan kötü kokular ile vatandaşları rahatsız ettiği yetmezmiş gibi  haşerelerin oluşumuna ve kötü görüntü olmasına neden olmaktadır.

Kanalda oluşan tıkanma durumu aynı zamanda zaman zaman can ve mal kaybına da neden olmaktadır.  Bilindiği gibi bu kanalın tıkanması ile dereden taşan sular ilk olarak 2006 yılında bir kişinin canına mal oluş ve yine 2017 yılında taşması sonucu Mevlana Mahallesindeki evleri su basmış ve mal kaybına neden olurken, bazı vatandaşların ise yaralanmasına neden olmuştu.

Söz konusu  kanalın durumu bunca olumsuzluğa neden olması belli ki yetkilileri hala harekete geçirmek için yeterli görünmüyor. Çünkü on yıllardır kangren haline dönüşen kanal sorunu için henüz kalıcı bir çözüm bulunmuş değil. Zaman zaman ciddi sorunlara dönüşmemesi için ise duyarlı Muhtarın girişimi ile kısa süreliğine bertarfaf ediliyor.

En son yine İlçenin Mevlana Mahallesi Muhtarı Ahmet Akkurt’un girişimi ile Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’in talimatı doğrultusunda  DSİ 15 Bölge Müdürü tarafından temizlenen kanal, ilçe sakinlerinin içini rahatlatmış değil. Çünkü ilçe sakinleri kalıcı çözüm istiyor. KalIcı çözüm için ise henüz hiçbir girişim yok.

Konu ile alakalı gazetemize açıklama yapan Mevlana Mahalle Muhtarı Ahmet Akkurt, “Birilerinin insiyatif alarak bir an önce bu kanalın soruna kalıcı çözüm bulması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Akkurt; Girişimleri olmadan söz konusu dereyi temizlemek  kimsenin aklına gelmediğini belirterek, yaşanabilecek olumsuz bir durumun vebali konu ile alakalı sorumlu kuruma ait olduğunun altını çizdi.

İlçe sakinleri ise konuyla alakalı olarak , Ceylanpınar Antep deresinin   Hollanda’nın Amsterdam şehri içinden geçen Amstel Nehrinden daha çok basına konu olmasına rağmen hala soruna çözümün bulunmaması utanç verici bir durum olduğu yönünde tepki gösterdi.

Haber : Musa KILINÇ