Ceylanpınar?da "Bonzai" Tehlikesi

Türkiye`de son günlerde yaygınlaşan ve beyinde, vücutta kalıcı tahribat yapan uyuşturucu madde bonzai, Ceylanpınar?da da büyük tehlike oluşturuyor.

YEREL 11.07.2014 10:58:07 2846 0
Ceylanpınar?da
Ceylanpınar İlçe Mezarlığı çevresi, havanın kararmasıyla beraber madde bağımlılarının mekanı haline geliyor. Mahalle sakinleri tedirgin, yetkililer henüz çare bulmuş değil. Dünya ve Türkiye’de son zamanlarda yaygınlaşan ve ulaşılması en kolay uyuşturucu madde bonzai, Ceylanpınar’da da büyük tehlike oluşturmaya başladı. Oysa ki başka şehirlerde toplumsal sorun olan uyuşturucu hakkında farkındalık oluşturmak ve toplumun kanayan yarası haline gelen uyuşturucu ile ilgili basın açıklamaları ve bilgilendirme toplantıları yapılırken, Ceylanpınar’da hiçbir program düzenlenmiyor. Ceylanpınar’da bonzai kullanımından ölüm yaşanmadı. Ancak her gün değişik yerlerden gençler ölüyor. Ceylanpınar mülki amirleri ve emniyet mensupları bonzai denilen ölüm uyuşturucusunun bu buca escort kolay bir şekilde satılmasına ve gençlere ulaştırılmasının önünü bir an önce kesmesi gerekli. Ceylanpınar Gazetesi olarak insanların sağlıklı düşünme duyularını yok eden, ölümlerine sebep olan, kullanan kişinin kendine, ailesine, çevresine, ülkesine ve insanlığa zararlı hale getiren her türlü madde bağımlılığına ve Ceylanpınar’da uyuşturucuya 'hayır' diyoruz.

Türkiye'de son günlerde yaygınlaşan ve beyinde, vücutta kalıcı tahribat yapan uyuşturucu madde bonzai konusunda kaygılarını ifade eden Mardin Ömür Boyu Sevgi Derneği Başkanı Mehmet Ali Demir, Türkiye’de çeşitli illerde kendini gösteren, zehirlenme ve ölümle sonuçlanan olaylardan kaygılandığını söyledi. Türkiye’de madde bağımlılığı son birkaç yıl içerisinde önemli bir artış gösterdiğini ifade eden Demir, "Daha önceleri Avrupa ülkelerine kıyasla önemli bir sorun olarak görünmeyen bu durum ülkemizi tehdit etmektedir. Bonzai’nin Türkiye'de son yıllarda yaygın olarak kullanıldığını görüyoruz. Bu uyuşturucu maddenin 2011 yılında Türkiye'ye girdiği yolunda veriler bulunmaktadır. Ama son zamanlarda oldukça yaygınlaşarak kullanılıyor. En önemli tehlikesi bu maddenin kullanımında yüzde 99 ani ölüm riskinin olmasıdır. Kişinin bu maddeyi almasıyla birlikte kalp atımlarının değişmesi, nefes alamamasına, halüsinasyon dediğimiz olmadık şeyleri görme ve daha sonra kalp ve dolaşım sisteminin devreye girmesi ile gerçekten ani ölüm olabiliyor" dedi.

"GENÇLERİMİZ ÖLMESİN"

Bonzai kullanım yaşının ne yazık ki 11 yaş altına düştüğünü ifade eden Demir "Bonzai’de ani ölüm olmasa bile çok yoğun bir panik atak benzeri yaşayan bu kişiler bu ölüm tribinden çıksalar bile daha sonra bir panik hastası, panik bozukluk hastası olarak da karşılaşılabiliyor. Bonzai kullanan birisinin bazen de şizofreniye benzer durumları ile karşılaşmamız mümkün. Madde almasına bağlı hayaller görme saldırganlık gibi belirtiler oluyor" diye ifadelerde bulundu.

AİLELERE UYARI

Uyuşturucu kullanımının kişiye ve topluma zarar verdiğini hatırlatan Demir "Ayrıca uyuşturucu madde kullanan gençlere ailelerin yaklaşımı da çok büyük önem arz ediyor. Her aile çocuğuyla yakından ilgilenmeli ve tedavi için destekleyici bilince sahip olmalı. Uzmanlar uyuşturucu kullanımının bu şekilde devam etmesi durumunda dünyanın 20–30 yıl sonra hasta bir toplum haline geleceğini söylüyor.

Bonzai Nedir?

Sokaklarda genel olarak "bonzai" olarak adlandırılan uyuşturucu gerçekte Sentetik Cannabinoid ismi altındaki birçok maddeden oluşmaktadır. Tamamen kimyasal olan bu maddeler bazı bitkilerin kurutulmuş yapraklarına emdirilerek yapılmaktadır. Sentetik Kannobionidler etkilerini tespit etmek için insan ve hayvanlar üzerine deney yapılmadan piyasaya sürülmektedir.Tamamına yakınının insanlar üzerindeki etkisi bilinmeden kullanımı artmıştır. Bu maddeler esrar etkisi vermesi sebebi ile sentetik esrar olarak kullanım alanı bulmaktadır. Kimyasal olan bu maddenin zehirleyici özellikleri sebebi ile insan sağlığına verdiği zararlarının Herbal ürün olarak adlandırarak sağlığa zararlı olmadığı algısı oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Bonzai olarak adlandırmakta olduğumuz yeni nesil bu uyarıcı madde genel olarak uluslararası polisiye literatürde ‘’ spice’’ adı altında tanımlandırılmaktadır. Ülkemizde kullanımın hızla artmakta olduğu bu uyarıcı madde üretiminde sıklıkla kullanılan bonzai ağacının yaprakları sebebi ile bonzai adını almıştır. En önemli husus burada kurutulan madde olarak herhangi bir başka bitkinin yapraklarının da kullanılabiliyor olmasıdır.