Ceylanpınar?da ekmekler tehlike saçıyor

Ekmeğin gazeteye sarılması gibi tehlikeli konuda belediyelerin meclis kararı olmasına rağmen çoğu fırın bu yasağı deliyor ve hiç uymuyor. Beyaz kâğıda sarılması gereken ekmekler halen kanserojen maddeler içerdiği kesin olan gazete kâğıtlarına sarılıp tüke

GÜNCEL 13.06.2013 11:33:27 2334 0
Ceylanpınar?da ekmekler tehlike saçıyor
             Ekmeği normal gazeteye sarmak, Ceylanpınar’da fırıncıların halen sürdürdüğü gelenektir. Genellikle gazete sayfaları ortadan ikiye kesilerek tezgâhın bir kenarına stok yapılır ve fırından ekmek alan müşterilere, ekmekler bu gazetelere sarılarak verilir. Buradaki asıl amaç ekmeğe verilen manevi değerinin en üst sıralarda olması ve aynı zamanda hijyenik olması açısından da başkalarının elinin değmemesini sağlamaktadır.  
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, açıkta satılan ekmeğin, "gıda ile temas edebilen" ambalaja konulmasından satış yerini sorumlu hale getirdi. Buna göre, ekmeği gıdayla temasa uygun olmayan malzemeye sararak satan işletmelere, gıda hijyenini ihlal ettiği gerekçesiyle 2 bin 560 lira idari para cezası uygulanmasını ön görüyor.

           Ceylanpınar’da satın alınan ekmek, gazete kâğıdına sarılarak vatandaşa veriliyor. Gazete kâğıdı ise kurumuş da olsa yazı ve resimlerin matbaa mürekkepleriyle kaplı. İşte bu mürekkebin ise insan sağlığına zararlı olduğu, bileşimi itibariyle kanser yapıcı maddeler içerdiği yine uzmanlarca ifade ediliyor. İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ceylanpınar Belediyesi ara ara fırıncıların ekmeği sarmak için gazete kâğıdı yerine beyaz kâğıt kullanmaları gerektiği uyarıları yapıyor. Bu uygulamalar düzenli olmadığından dolayı, halen fırınların birçoğunda maalesef gazete kâğıdı kullanımına devam ediliyor. Sorulduğu zaman da “ekmek sarmak için değil, pişirilen tavanın altına-üstüne koymak veya pişirilmiş biberleri sarmak için kullanıyoruz” diye cevaplandırılıyor. Sorulmadığı, hele müşteride bu bilinç olmadığı zaman da kimsenin gözünün yaşına bakılmadan ekmekler gazete kâğıdına sarılmaya devam ediliyor.
Ekmeğin gazeteye sarılması gibi tehlikeli konuda belediyelerin meclis kararı olmasına rağmen çoğu fırın bu yasağı deliyor ve hiç uymuyor. Beyaz kâğıda sarılması gereken ekmekler halen kanserojen maddeler içerdiği kesin olan gazete kâğıtlarına sarılıp tüketiciye veriliyor. Bunu da denetleyen ve uygulayan yok. Ceylanpınar İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ceylanpınar Belediyesi yetkilileri halkın sağlığını korumak için, denetimlerini aralıksız yapması gerekmektedir.