CGTN anketi: Amerikan demokrasisi 'hastalıklı demokrasi'ye dönüştü

Çin Medya Grubu’na (CMG) bağlı Çin Global Televizyon Ağı (CGTN) ve Renmin Üniversitesi tarafından yapılan ankete katılan birçok kişi ‘Amerikan tarzı demokrasinin’' ‘hastalıklı bir demokrasi’ye dönüştüğünü kaydetti.

GÜNCEL 18.03.2024 13:14:38 58 0
CGTN anketi: Amerikan demokrasisi

Çin Medya Grubu’na (CMG) bağlı Çin Global Televizyon Ağı (CGTN) ve Renmin Üniversitesi tarafından yapılan ankete katılan birçok kişi ‘‘Amerikan tarzı demokrasinin’’ ‘‘hastalıklı bir demokrasi’’ye dönüştüğünü kaydetti.

Ankete katılanların yüzde 71,1’i ABD’nin siyasi sisteminde ciddi eksikliklerin bulunduğunu, bu sistemin makul bir demokratik sistemden uzak olduğu görüşünü savundu. Ankete katılanların yüzde 70,4’ü, Amerikan demokrasisinin diğer ülkelerin taklit edebileceği bir “demokrasi modeli” olmadığını ve “hastalıklı bir demokrasi”ye dönüştüğünü kaydetti.

Katılımcıların yüzde 72,5’i, ABD’de halkın iradesinin sadece seçim döneminde gündeme geldiğini, seçimin ardından ise siyasetçiler tarafından unutulduğunu ifade etti.

Ankete katılanların yüzde 68’i de Amerikan demokrasisinin ‘‘az sayıda zenginin para oyunu’’ hâline geldiğini söyledi.

Katılımcıların yüzde 85’i, ABD’de iki siyasi parti arasındaki mücadelenin ülkedeki toplumsal bölünmeyi şiddetlendirdiği, yüzde 84,5’i de bu mücadelenin ülkedeki siyasi sistemin kusurlarını daha da ciddileştirdiği görüşlerini savundu.

Ankete katılanların yüzde 77,5’i, ABD’deki gelir uçurumunun sürekli arttığını, yüzde 77,1’i de ülkede sistematik ırk ayrımcılığı bulunduğunu savundu.

CGTN’nin düzenlediği ankete 32 ülkeden 39 bin 315 internet kullanıcısı katıldı. 

Hibya Haber Ajansı