Chp’li Tanal, Urfa’ya ‘Şanlı’ Unvanı Verilmesinin Yıl Dönümünde Tekrar Gündeme Getirdi

.

YEREL 22.06.2023 10:33:00 902 0
Chp’li Tanal, Urfa’ya ‘Şanlı’ Unvanı Verilmesinin Yıl Dönümünde Tekrar Gündeme Getirdi

Urfa’ya TBMM tarafından “Şanlı” unvanının verilişinin 39. yıl dönümü dolayısıyla açıklama yapan CHP’li Mahmut Tanal, Şanlıurfa halkının Kurtuluş Savaşı’ndaki kahramanlığıyla özdeşleşen Topçu Meydanı’nın adının, AKP Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Rabia Meydanı olarak değiştirilmesini bir kez daha gündeme getirdi.

 Tanal “Rabia'nın şanlıuramızla, tarihimizle hiçbir bağı yoktur. Bu anlamlı günde, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ni yanlıştan dönmeye davet ediyorum. Rabia Meydanı'nın ismi, tekrar Topçu Meydanı olarak değiştirilsin” çağrısı yaptı.

CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Urfa’ya TBMM tarafından “Şanlı” unvanının verilişinin39. yıl dönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.

Tanal mesajında, Urfa’nın, Kurtuluş Savaşı’nda eşsiz bir kahramanlık örneği göstererek, “Şanlı” unvanını sonuna kadar hak ettiğini belirtti.

Urfalı hemşerilerinin gururla yad edilen şanlı gününü kutladığını dile getiren Tanal, “1984 yılında göğsümüzü kabartan ‘Şanlı’ unvanının alınmasına ön ayak olan, 17 arkadaşıyla birlikte Urfa'nın adının ‘Şanlıurfa’ olarak değiştirilmesine ilişkin kanun teklifini TBMM'ye sunan Urfa Milletvekilimiz Sayın Osman Doğan’a da şükranlarımı sunuyorum” dedi.

ATATÜRK ÖNCÜLÜĞÜNDE URFA İŞGALDEN KURTULDU

Urfa’yı “şanlı” yapan destansı mücadeleden bahsedilmesi gerektiğine dikkat çeken Tanal, “Şanlıurfa’mız, 11 Nisan 1920’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde düşman işgalinden kurtulmuştur. Büyük Önder Atatürk’ün ‘Milli örgütlenişi genişletin. Her türlü haksızlığı, protesto ve icabında fiilen reddedin’ talimatı ve devamındaki desteğiyle bölge halkı cesaretlenmiş, sonrasında zafere ulaşılmıştır. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, 12’ler olarak bilinen Urfa’nın kahramanlarını, Yüzbaşı Ali Saip Bey’i, topraklarını düşmandan temizleyen tüm Urfalıları, şehit ve gazilerimizi saygıyla ve rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı. 

URFALILAR ÖZGÜRLÜKLERİ İÇİN ÖLÜMÜ GÖZE ALDI

Milli Mücadele sürecinde özgürlükleri için ölümü göze alan, birlik ve beraberlik içerisinde hareket eden Şanlıurfalıların, Fransız işgal kuvvetlerini bozguna uğrattığını kaydeden Tanal, şöyle devam etti: “Genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle Şanlıurfa halkı direnişe geçince, işgalci Fransızlar yalvararak, kaçarak kentimizi terk etmiştir. Şanlıurfa’mızın her karış toprağı şehit kanıyla sulanmıştır. Fransız askerlerini yenilgiye uğratıp, doğup büyüdüğümüz toprakları kurtaran atalarımıza minnet borçluyuz.”