"Çin, bağımsızlık, kendi imkanlarını kullanma ve inovasyon temelinde silah geliştiriyor"

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, Çin’in silahlarını bağımsızlık, kendi imkanlarını kullanma ve inovasyon yapma ilkelerine bağlı kalarak geliştirdiğini belirtti.

GÜNCEL 28.03.2024 18:17:02 59 0

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, Çin’in silahlarını bağımsızlık, kendi imkanlarını kullanma ve inovasyon yapma ilkelerine bağlı kalarak geliştirdiğini belirtti.

İsveç merkezli Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından açıklanan Uluslararası Silah Transferi Eğilimleri raporuna göre, Çin'in 2019 ila 2023 yılları arasındaki silah ithalatı bir önceki beş yıla kıyasla yüzde 44 oranında düştü. Bunun temel nedeni de, Çin'in silahları bağımsız olarak tasarlama ve geliştirme yeteneğinin yükseltilmesidir. Çin, aynı dönemde 40 ülkeye silah ihraç etti. Çin’in silah ihracat hacmi, küresel çapta silah ihracatının yüzde 5,8'ini oluşturuyor. Çin, dünyanın dördüncü büyük silah ihracatçısı konumunda.

Sözcü Wu Qian, bugün düzenlenen basın toplantısında söz konusu raporu değerlendirdi.

Çin’in öz imkanlarına dayanarak silah tasarımı ve üretimi yaptığına dikkat çeken sözcü, Çin hükümetinin silah ihracatına karşı her zaman ihtiyatlı ve sorumlu bir tutum sergilediğini ifade etti.

Sözcü, Çin’in üstlendiği uluslararası yükümlülükler ve ulusal hukuk ve düzenlenmelere göre silah ihracatını titiz yönetim altına aldığının ve sihahları alan ülkenin meşru savunma kabiliyetine katkıda bulunmak, ilgili bölgenin ve dünyanın barışına, güvenliğine ve istikrarına zarar vermemek ve silahları alan ülkenin iç işlerine karışmamak ilkelerine bağlı kaldığının altını çizdi.

Hibya Haber Ajansı