Çin Dışişleri'nden ABD'ye Taiwan tepkisi

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Çin’in Taiwan bölgesinde dün düzenlenen seçimler hakkında yaptığı açıklamaya tepki gösterdi.

GÜNCEL 14.01.2024 15:35:03 81 0
 Çin Dışişleri

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Çin’in Taiwan bölgesinde dün düzenlenen seçimler hakkında yaptığı açıklamaya tepki gösterdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, ‘‘ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Çin’in Taiwan bölgesinde dün düzenlenen seçimler hakkında yaptığı açıklama, Tek Çin ilkesini ve Çin ile ABD arasındaki üç ortak bildiriyi ciddi şekilde ihlal ettiği gibi, ABD’nin Taiwan bölgesiyle sadece kültür ve ticaret gibi alanlarda gayriresmî temaslarda bulunma yönündeki taahhütlerine aykırıdır. ABD’nin bu davranışı, Taiwan’ın bağımsızlığını amaçlayan bölücü güçlere yanlış mesajlar vermektedir.’’ ifadeleri kullanıldı.

Sözcü, Çin’in ABD’nin bu açıklamasına kararlılıkla karşı çıktığını ve ABD nezdinde resmî girişimde bulunduğunu söyledi. 

Çinli sözcü, ABD ile Taiwan arasında herhangi bir resmî temasın gerçekleştirilmesi ve ABD’nin herhangi bir yöntem ve bahaneyle Taiwan ile ilgili işlere karışmasına kati surette karşı çıktıklarını vurguladı.

Sözcü, son olarak ABD’ye Tek Çin ilkesine ve üç ortak bildiriye sadık kalma, ABD liderlerinin Taiwan’ın bağımsızlığını, “iki Çin” veya “bir Çin, bir Taiwan”ı desteklememe yönünde defaatle verdikleri taahhütlere uygun şekilde davranma, Taiwan bölgesiyle resmî temaslarda bulunmama ve Taiwan’ın bağımsızlığını amaçlayan bölücü teşebbüslere yanlış mesajlar vermeyi durdurması çağrısında bulundu.

Hibya Haber Ajansı