"Çin fırsatı kaçırılmamalı"

Çin’in başkenti Beijing’de başlayan 14. Çin Ulusal Halk Meclisi 2. Toplantısı’nda sunulan 2024 yılı için Hükümet Çalışma Raporu dünya dikkatini çekti.

GÜNCEL 5.03.2024 17:15:24 49 0

Çin’in başkenti Beijing’de bugün başlayan 14. Çin Ulusal Halk Meclisi 2. Toplantısı’nda sunulan 2024 yılı için Hükümet Çalışma Raporu dünya dikkatini çekti.

 Birçok uluslararası yatırımcı rapor sayesinde bu yıl Çin’in ekonomik kalkınma hedefleri ve yol haritasını daha net bir şekilde anlarken, çok uluslu şirketler de rapordan “Çin fırsatı”na ilişkin bilgi edindi.

Dünya ekonomisi zorluklar içinde toparlanmaya çalışırken, birçok uluslararası kuruluş bu yıl dünya ekonomisinin yüzde 3’ün altında büyüyeceği tahmininde bulundu. Çin’in bu yılki büyüme oranının geçen yılın aynı seviyesinde olan yüzde 5 civarında belirlenmesi dış beklentiler doğrultusunda olurken dünyaya olumlu bir sinyal de verilmiş oldu.

Yabancı basınlarda yer alan birçok yorumlara göre, söz konusu hedef Çin’in 2035 yılı itibarıyla modernizasyonu temel olarak gerçekleştirmesine yardımcı olacak.

Uzmanlara göre, geçen yıl Çin ekonomisinin kaydettiği yüzde 5,2’lik büyüme, ABD’nin yüzde 2,5’lik, Avro bölgesinin yüzde 0,5’lik ve Japonya’nın yüzde 1,9’luk büyümelerinden çok daha yüksek.

Küresel açıdan bakıldığında, son yıllarda gelişmiş ekonomilerin büyümeleri genel olarak yüzde 2 ila 3 civarında seyrediyor. Çin’in büyüme hedefini yüzde 5 olarak belirlemesi, dünya ekonomisinin toparlanmasına katkı yapma kararlılığını gösteriyor.

Peki, bu hedefe nasıl ulaşılacak?

Hükümet Çalışma Raporu’nda, bunun için modern bir endüstriyel sistem inşasının güçlü ölçüde hızlandırılması, ülkeyi bilim ve eğitim yoluyla kalkındırma stratejisinin kapsamlı bir şekilde uygulanması, iç talebin artırılması ve yüksek seviyeli dışa açılmanın genişletilmesi gibi çalışmalar hakkında düzenlemeler yapıldı.

Bunlar arasında en çok dile getirilen bir kavram ise, “yeni nitelikli üretkenlik gücü”dür. Yabancı basında yer alan bazı yorumlara göre, büyük potansiyele sahip bu alan, Çin’in ekonomik büyümesine itici güç katarken Çin’in yenilikçilik güdümlü gelişme modeline daha büyük önem vereceğini gösteriyor.

Hükümetin Çalışma Raporu’nda ayrıca, yeni yükselen endüstri, geleceğe yönelik endüstri ve dijital ekonominin yenilikçi gelişimi için planlar de ortaya konuldu.

Uzmanlara göre, şu anda yeni enerji, dijital ekonomi, yapay zeka, üst düzey üretim, tıp ve sağlık gibi sektörler, yabancı sermayeyi çeken önemli alanlardır. Gelecekte çok uluslu şirketler Çin'de daha fazla inovasyon fırsatı yakalayacak.

ABD Ticaret Odası Başkanı ve CEO'su Suzanne Clark ve beraberindeki bir heyet kısa süre önce Çin’e ziyaret yaptı. Clark, Çin’in ABD’li şirketler için son derece önemli bir piyasa olduğuna dikkat çekti.

Kısa süre önce sona eren Bahar Bayramı tatili sırasında yurt içinde turistlerin toplam seyahat harcamaları önceki yılın aynı süresine göre yüzde 47,3 arttı. Bahar Bayramı dönemindeki sinema gişesi rekor seviyesine ulaştı.

Hükümet Çalışma Raporu’nda iç talebin genişletilmesi vurgusu yapıldı. İster yeni tip tüketimin geliştirilmesi, ister geleneksel tüketimin istikrara kavuşturulması olsun, 1,4 milyardan fazla nüfustan oluşan süper büyük bir pazar, dünya için vazgeçilmez bir kazan-kazan fırsatıdır.

Dışa açılma, Hükümet Çalışma Raporu’nda yer alan diğer bir anahtar kelimedir. Telekomünikasyon ve sağlık gibi hizmet sektörleri için pazara erişimin gevşetilmesinden, yabancı yatırımı teşvik eden endüstrilerin genişletilmesine ve "Kuşak ve Yol"un nitelikli ortak inşasına dair eylemlerin yerine getirilmesine kadar Hükümet Çalışma Raporu’nda yer alan dışa açılmayı genişletmeyi amaçlayan tedbirlerin uygulanması çok uluslu şirketlerin güvenini artırdı.

Başta ABD olmak üzere bazı Batılı ülkelerin ayrışmayı aradığı bir dönemde Çin’in yüksek seviyeli dışa açılmayı sürekli genişletmesi, tüm dünyaya istikrar unsurları sağlıyor.

Çin-ABD Ticaret Odası tarafından Şubat ayında yayımlanan Çin’in İş Ortamı Araştırma Raporu’na göre Çin’deki ABD’li şirketlerin 2023’te Çin’in kalkınmasına dair beklentileri daha da yükseldi. Ankete katılan şirketlerin yüzde 50’si, Çin’i öncelikli yatırım hedefi veya ilk üç yatırım destinasyonu olarak seçti.

Gün geçtikçe ciddileşen jeopolitik çatışmalar ve yavaşlayan küresel ekonomi göz önüne alındığında Çin'in bu yılki hedeflere ulaşması kolay olmayacak ve daha fazla çaba gösterilmesi gerekecek. Ancak raporda belirtildiği gibi, olumlu yönler olumsuz yönlerden daha ağır basıyor. Çin'in yeni dönemde kalkınmasıyla dünyaya yeni fırsatlar sunması bekleniyor.

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler: "çin fırsatı kaçırılmamalı"