Çin ve Özbekistan'ın yerel işletmeleri, Urumçi'de buluştu

Çin-Özbekistan yerel işletmeleri eşleştirme toplantısı dün Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’de düzenlendi.

GÜNCEL 23.01.2024 11:48:13 50 0
Çin ve Özbekistan

Çin-Özbekistan yerel işletmeleri eşleştirme toplantısı dün Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’de düzenlendi.

Toplantıda Çin Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyi'nin (CCPIT)Xinjiang şubesi, Özbekistan’ın Taşkent Sanayi ve Ticaret Odası ve Harezm Bölgesi Yatırım Sanayi ve Ticaret Bürosu’yla iş birliği anlaşması imzaladı. 18 Çinli işletme, Özbekistan tarafıyla 44 milyon 670 bin ABD doları değerinde 18 proje için anlaşmalara imza attı. 

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Yönetimi ve Özbekistan Yatırım Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından ortaklaşa organize edilen eşleştirme toplantısında, iki ülkeden yaklaşık bin işletmenin temsilcileri, tarım, tekstil, enerji, ticaret, lojistik, finans ve e-ticaret alanlarında karşılıklı yarara ve ortak kazanca dayalı iş birliğine odaklandı.

Çin ve Özbekistan liderlerinin yönlendirilmesiyle, iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik ortaklık ilişkileri sürekli bir şekilde geliştiriliyor, ekonomi, ticaret ve kültür gibi alanlardaki temas ve iş birliği artıyor.

Çin 2023 yılında Özbekistan’ın en büyük ticaret ortağı konumunu korudu, ikili ticaret hacmi 12 milyar 200 milyon ABD dolarını bularak Özbekistan’ın dış ticaretinin yüzde 21,3’ünü oluşturdu. Çin, Özbekistan’ın en büyük ithalat kaynağı ve ikinci büyük ihracat pazarı haline geldi.  

Hibya Haber Ajansı