Çin’de 'trilyon yuanlık kent' sayısı 26’ya yükseldi

Çin’de farklı yerel yönetimler son dönemde 2023 yılına dair ekonomik verileri açıklarken, gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH) 1 trilyon yuanın üzerindeki kentler listesine Changzhou ve Yantai da eklendi.

GÜNCEL 2.03.2024 11:14:11 64 0
Çin’de

Çin’de farklı yerel yönetimler son dönemde 2023 yılına dair ekonomik verileri açıklarken, gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH) 1 trilyon yuanın üzerindeki kentler listesine Changzhou ve Yantai da eklendi. Çin’de GSYİH’si 1 trilyon yuanın üzerindeki kent sayısı 26’ya çıktı.

Listenin ilk beş sırasında Shanghai, Beijing, Shenzhen, Guangzhou ve Chongqing yer alıyor. Shanghai ve Beijing’in GSYİH’sı 4 trilyon yuanın, Shenzhen, Guangzhou ve Chongqing’in ise 3 trilyon yuanın üzerinde kayda geçti.

Listeye yeni giren Changzhou ve Yantai, geçen yıl çarpıcı ekonomik performanslar sergiledi. “Çin’in Yeni Enerji Başkenti” olmayı hedefleyen Changzhou’nun GSYİH’sı yıllık bazda yüzde 6,8 artış kaydederek dikkatleri üzerine çekti. Kentin ekonomisinin 1 trilyon yuanın üzerine çıkmasına yeni enerji sektörü büyük katkı yaptı.

Verilere göre, Changzhou’da geçen yıl yeni enerji alanındaki üretimin değeri yıllık bazda yüzde 15 artışla 768 milyar 70 milyon yuana ulaşarak, kentin büyük ölçekli sanayi üretiminin büyümesine yüzde 98,9’luk katkıda bulundu. Bunlar arasında, yeni enerjili araçlar, yeni tip güç donanımları ve fotovoltaik (güneş enerjisi) sektörünün üretim değerleri sırasıyla yüzde 126,6, yüzde 11 ve yüzde 6,1 arttı.

BYD ve Li Auto gibi önde gelen yeni enerjili araç şirketleri Changzhou’da fabrika kurarken, CATL’nin aralarında bulunduğu batarya firmaları da kentteki faaliyetlerini artırıyor. Changzhou’nun batarya üretim kapasitesi de Çin toplamının üçte birine tekabül ediyor.

Çin’in doğu kesimindeki Jiangsu eyaletine bağlı Changzhou, 5 milyon 400 bin nüfusa sahip. Kentin GSYİH’sinin 1 trilyon yuanı aşmasıyla Jiangsu da Çin’in “trilyon yuan kulübüne” en çok kent sokan eyaleti hâline geldi. 

 

Hibya Haber Ajansı