CMG 2023'ün en önemli 10 yerli ve uluslararası finans ve ekonomi haberini seçti

Çin Medya Grubu (CMG), 2023'ün en önemli 10 yerli ve uluslararası finans ve ekonomi haberini belirledi.

GÜNCEL 28.12.2023 11:40:06 88 0
CMG 2023

Çin Medya Grubu (CMG), 2023'ün en önemli 10 yerli ve uluslararası finans ve ekonomi haberini belirledi.

Çin’de finans ve ekonomi alanındaki 10 önemli haber: 

1.Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, sanayi sektörlerinin bilimsel inovasyonla geliştirilmesi için “Nitelikli İş Gücünün Yetiştirilmesi” fikrini ileri sürdü. 

2.Çin’in Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın 126 trilyon yuanı aşması, Çin’in küresel ekonomik kalkınmaya yapacağı katkı oranının 3’te 1’i bulması bekleniyor. Çin dünya ekonomisinin en büyük motoru olmaya devam edecek.

3.Çin Merkezi Finans Çalışmalar Toplantısı ilk kez yapıldı. Toplantıda güçlü bir finans ülkesi inşasının hızlandırılacağına vurgu yapıldı. 

4.Çin, kalkınma ortamını iyileştirerek ve kalkınmaya hukuki güvenceyi sağlayarak özel ekonomi geliştirmeyi öngören bir dizi politika ve tedbir açıkladı. 

5.Çin’in yıllık gıda üretim hacmi tarihi rekor kırarak 9 yıldır 0,65 trilyon kilonun üstünde seyretti.

6.Çin’in yıllık otomotiv ihracatının 5 milyon adeti aşması ve ülkenin dünyanın en büyük otomotiv ihracatçısı haline gelmesi bekleniyor.

7.“Shendi-1”(Derin yeraltı) projesi kapsamında yüksek üretimli petrol ve doğal gaz akımı keşfedilirken, “Shenhai-1” (Derin deniz) derin okyanus sondaj platformunun hizmete girmesiyle birlikte, Çin’in okyanus ortamında enerjiyi geliştirmesinde ilerleme kaydedildi. 

8.Çin’in kendi gücüne dayanarak geliştirdiği ilk büyük ölçekli yolcu gemisinin teslimatı yapıldı. Çin, uçak gemisi, büyük ölçekli doğal gaz gemisi ve büyük ölçekli yolcu gemisi olmak üzere, küresel gemi yapımının “üç incisine” aynı zamanda sahip oldu. 

9.Çin’in yerli büyük ölçekli yolcu uçağı C919 ilk ticari amaçlı uçuşu tamamladı. Uçakla ilgili küresel sipariş sayısı bini aştı. Yerli uçak yapımı, Çin havacılığının gelişmesine dinamizm kattı.

10.Hisse senedi ihracı kayıt sisteminin resmen uygulanmasıyla birlikte, Çin sermaye piyasasının temel sistemi daha standart hale getirildi.    

Dünyada finans ve ekonomi alanındaki 10 önemli haber: 

1.Üçüncü Kuşak ve Yol Uluslararası İş Birliği Forumu başarıyla yapıldı. Çin, Kuşak ve Yol’un nitelikli inşasına ilişkin 8 eylem planı duyurdu.

2.Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 30. Asya Pasifik Ekonomik İş Birliği (APEC) Liderler Gayri Resmi Toplantısı’na katıldı. Xi, APEC CEO Zirvesi’ne gönderdiği mesajda, “Çin, en iyi yatırım hedefi haline geldi, ‘gelecek Çin’ yine aynı Çin olacak” dedi.

3.Küresel yapay zekâ sektöründe yeni gelişmeler meydana geldi. Dev temel yapay zekâ modelleri yaygın şekilde kullanıldı.

4. Filistin ile İsrail arasında meydana gelen yeni çatışma, çok sayıda can ve mal kaybına yol açtı, çatışma birçok ülkenin ekonomisini etkiledi. 

5. ABD Federal Rezervi faizi birçok kez artırdı, ABD’nin yüksek faiz yönündeki politika, kendi borç riskini artırırken, küresel büyümeyi de zora soktu. 

6. Cakarta-Bandung hızlı treni resmen hizmete girdi. Çin teknolojisiyle Güneydoğu Asya ülkeleri hızlı tren çağına girdi. 

7. 15 taraf ülkesi olan Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) resmen yürürlüğe girdi ve bölgesel ekonomik bütünleşmeye güçlü dinamizm kattı. 

8. Japonya hükümeti Fukuşima Nükleer Santrali’ne ilişkin radyoaktif atık suları denize boşaltmaya başladı ve bu uluslararası toplumdan geniş tepkiye çekti. 

9.ABD’de Silicon Valley Bankası’na kayyum atandı. Credit Suisse Bankası satıldı. ABD ve Avrupa’da bankacılık sisteminin istikrarı sekteye uğradı. 

10. Küresel finansal risklerden kaçınmak için çok sayıda ülkenin merkez bankaları, büyük miktarda altın aldı. Küresel altın fiyatı tarihi rekor kırdı.   

Hibya Haber Ajansı