Derbasî be birano

IŞİD?in saldırıları sebebiyle Suriye ve Rojava?dan kaçan sığınmacılar, sınırda bir günlük bekleyişin ardından geçişlerine izin verildi. Yaklaşık 3 bin sığınmacıdan bir kısmı Suruç?taki yakınlarına misafir olurken kalanlar ise okullara yerleştirildi. Sığın

YAŞAM 22.09.2014 11:16:05 1941 0
Derbasî be birano
Suruç’ta, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırılarından kaçan Suriyeli ve Rojavalıların bekleyişi dün öğlene buca escort sürdü. Sığınmacıların sınırdan Türkiye'ye geçmesini isteyen bir grupla güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı. Bu esnada 45 yaşındaki bir kadın mayına basarak yaralandı. Güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesinin ardından Ankara’dan Şanlıurfa’ya gelen talimatla sığınmacılar alınmaya başlandı. Yaklaşık 3 bin sığınmacının Türkiye’ye geçtiği öğrenildi. 

BELEDİYE SU DAĞITTI, GÜVENLİK GÜÇLERİ KOVDU

Tel Abyad ile Kobani arasındaki bölgede, IŞİD ile YPG’nin çatışması tüm şiddetiyle devam ediyor. IŞİD’in sivillerin de bulunduğu bölgeye saldırması üzerine bölgeden kaçan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda sığınmacı Suruç ilçesine bağlı Oylum Mahallesi sınır hattında önceki günden itibaren beklemeye başladı. Gün içerisinde Suruç Belediyesi tarafından gönderilen sular sığınmacılara dağıtılırken, güvenlik güçleri ise, akşam saatlerinde Kürtçe, "Eşyalarınızı toplayarak buradan ayrılın, boşuna beklemeyin, buradan geçişler yasak" şeklinde anons yaparak sınırdakileri uzaklaştırmaya çalıştı.

GAZDAN KAÇAN KADIN MAYINA BASTI

Bir grup köylü sınırda bekletilen sığınmacıların alınmamasını protesto etmek amacıyla tel örgülere doğru yürüyüş yaptı. Göstericileri uyaran güvenlik güçleri, eylemi sonlandırmak için biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Güvenlik güçlerinin müdahale esnasında tel örgülerin diğer tarafındaki Emine Bozan (45) adlı kadın gazın etkisiyle mayınlı araziye geçmesi sonucu mayına basarak yaralandı. Suruç Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Bozan, burada yapılan ilk müdahalesinin ardından Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

TEL ÖRGÜLER KALKTI

Güvenlik güçleri, Suruç ilçesine bağlı Oylum Mahallesi sınır hattındaki Suriyeli ve Rojavalıların sayısının artması üzerine sığınmacıların geçişine izin verdi. Tel örgüleri açan jandarma ekiplerinin kadın ve çocuklara yardım ettiği görüldü. Sınırdan alındıktan sonra oluşturulan güvenlik alanında toplanan sığınmacılardan yakınları olanların yakınlarının yanına, Türkiye’de kimsesi olmayanların ise Oylum köyündeki boş bir okula yerleştirileceği öğrenildi.

VALİ KÜÇÜK: MİSAFİR EDECEĞİZ

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, geçişlerine izin verilen Rojavalılara ilişkin, "Sığınmacıları uygun bir yerde misafir edeceğiz" dedi. Vali Küçük, ülkelerindeki iç savaştan kaçan ve Suruç ilçesindeki sınır hattında bekleyen Rojavalıların kontrollü şekilde Türkiye'ye alındığını duyurdu. Yaklaşık 3 binin üzerinde kişinin Türkiye'ye geçtiğini anlatan Küçük, "Geçişi kontrollü şekilde yaptık ve kimlik bilgilerini de aldık. Bu konuda hazırlıklıyız. Sığınmacıları uygun bir yerde misafir edeceğiz" diye konuştu. Sığınmacıların her türlü ihtiyaçlarını karşılayacaklarını ve yaralıların da alındığını ifade eden Küçük, güvenlik güçlerinin önlemlerinin de sürdüğünü vurguladı.  Bu arada bir süre oluşturulan güvenli alanda bekleyen Suriyelilerden bir bölümü akrabalarının yaşadığı Suruç’un 11 Nisan Mahallesi'ne gitti. Bölgeye gelen Türk Kızılayı ekipleri de sığınmacılara su ve gıda dağıttı. Ölümden kaçışın tüm hızıyla devam ettiği sınırda 90 yaşındaki bir kadın ise yakınları tarafından el arabasıyla Türkiye'ye getirildi.

TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR ETTİLER

IŞİD’in Tel Abyad ve Kobani köylerine yönelik saldırılarından kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli ve Rojavalılar, Türkiye’ye teşekkür etti. Geçişlerin ardından Türkiye'deki yakınlarıyla kucaklaşan İslim Şeyh Nebi, yaklaşık 10 gündür çatışmaların şiddetlendiğini ve canlarını zor kurtardıklarını söyledi. Geride kalan akrabaları için üzüldüğünü dile getiren Nebi, kendilerine kucak açan Türk hükümetine teşekkür etti. Cemile Şeyh Nebi de, 90 yaşında olduğunu ve bugün yeniden doğduğunu ifade etti. Ülkelerinde büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten Nebi, Türkiye'de olduğu için sevinçli olduğunu kaydetti. Bu arada bazı güvenlik güçlerinin, Türkiye'ye geçen çocuk ve kadınlara yardımcı oldukları görüldü.

YARALILAR DA GETİRİLDİ

Çatışmalarda yaralanan altı kişi de, yakınları tarafından Mürşitpınar Sınır Kapısı'na getirildi.  112 Acil Servis ekiplerince Suruç Devlet Hastanesine kaldırılan yaralılardan durumu ağır olanlar Şanlıurfa'ya sevk edildi.

TAMPON BÖLGE ÇALIŞMASI BAŞLADI

Öte yandan ABD'nin 40 ülkenin desteğiyle IŞİD'e karşı başlatacağı operasyon için geri sayım başlarken, Türkiye, IŞİD'den kaçanları karşılamak üzere sınırın öteki tarafında bir tampon bölge hazırlamak için düğmeye bastı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün yapılan güvenlik zirvesinden “tampon bölge için hazır olun” kararı çıktı. Ancak tampon bölgenin cep mi, hat boyu mu olacağı yönünde ayrıntılar henüz bilinmiyor.