Dışarıda enflasyon, içeride kredi kart düzenlemesi tedirginliği

Bu sabah Japonya da Tüketici fiyatlarında yıllık bazda artış oranı Ocak ayında, Aralık ayındaki %2,6'lık artıştan yüzde %2,2'ye gerilediğini gördük.

EKONOMİ 27.02.2024 08:54:20 75 0
Dışarıda enflasyon, içeride kredi kart düzenlemesi tedirginliği

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, G20 toplantısı öncesinde düzenlediği basın toplantısında, güçlü ABD ekonomik büyümesinin, beklenenden daha iyi küresel büyümenin "temel itici gücü" olduğunu ama IMF ve diğer global kurumsal şirketlerin 2023 yılında küresel ekonomide geniş tabanlı bir yavaşlama öngördüklerini ancak bunun gerçekleşmediğini söyleyerek 2023’den 2024’ün şu anına kadar piyasaların özetini 3 motta da çıkarmış oluyordu; yüksek belirsizlik, yüksek volatilite, hızlı pozisyon değiştime.

Yellen, G20 Ekonomileri Grubu'nun şu anki başkanı olan Brezilya da dahil olmak üzere birçok ekonomideki büyümenin küresel büyümeye katkıda bulunduğunu, ancak diğer ekonomilerin hala zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtirken, IMF sözcüsü ise geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, küresel borç verenin, Nisan ayında yayınlanacak yeni bir küresel tahmin hazırlarken, her ikisi de resesyona giren Japon ve Britanya ekonomilerine ilişkin yeni bilgileri dikkate alacağını söylemişti.

Bu sabah Japonya da Tüketici fiyatlarında yıllık bazda artış oranı Ocak ayında, Aralık ayındaki %2,6'lık artıştan yüzde %2,2'ye gerilediğini gördük. Ama hala oran Japonya Merkez Bankası'nın %2'lik enflasyon hedefinin üzerinde. Bu hafta Avrupa ve ABD'de açıklanacak enflasyon verileri öncesinde yatırımcıları bekleme modunda olması Asya piyasaların yükselişini zorlamakta.

FED’in tercih ettiği enflasyon ölçüsü - temel kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi - Perşembe günü açıklanacak ve tahminler %0,4 artış yönünde.

Avrupa Birliği'nde enflasyona ilişkin rakamlar da Cuma günü yayınlanacak. Çekirdek göstergenin yine %2,9 ile 2022'nin başından bu yana en düşük seviyesine gerilediği ve Avrupa Merkez Bankası'nın politikayı gevşetebileceği güne yaklaştığı görülüyor. Piyasalar Haziran ayındaki ilk faiz indirimi için neredeyse tamamen fiyatlanmış durumda ve Nisan ayı ihtimali %36 olarak görülüyor. ECB Başkanı Christine Lagarde ve Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras, dünkü konuşmalarında bir kez daha kesintilere gitme konusundaki suskunluklarına dikkat çekti. Ama yinede Stournaras, enflasyonun yavaşlamaya devam etmesi ve ücret verilerinin destekleyici olması halinde ilk faiz indirimi için "en uygun zamanlamanın" ilk yarıyılın sonu olabileceğini söyledi.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi geçen haftaki yedi ayın zirvesinin altında kalarak yatay seyrederken, Yen’in dolar karşısında 150, 57’den işlem görmesi Nikkei’nin %0,4 yükselerek yeni bir rekor kırmasına yardımcı oluyor. S&P 500 ve Nasdaq vadeli işlemleri de bu sabah %0,1 gerileme göstermiş durumda.

Faiz oranlarındaki dalgalanmalar ve bugün 127 milyar dolar ve yarın ki 42 milyar dolarlık hazine tahvillerini baskı altında bıraktı, ancak getiriler şimdilik yatay. On yıllık ABD Hazine tahvil getirileri 07.43 itibariyle 2 baz puan düşüşle %4,27 ve İki yıllık getiriler de dört baz puan düşerek %4,70'den işlem görmekte.

Euro 1,0848 dolarda sabit kalırken, Bitcoin, yazılım firması MicroStrategy'nin varlıklarına eklediği haberi üzerine bir gecede sert yükselişle 54.777 dolara ulaştı ve Altının onsu 2.032 dolarda kaldı. Brent ham vadeli işlemleri %0,2 artışla varil başına 82,69 dolara yükseldi.

Manşette öne çıkanlar

Kansas City Fed Başkanı Jeffrey Schmid faiz oranlarını düşürmek için acele etmediğinin sinyalini verdi. Schmid “ Enflasyon hedefin üzerinde seyrederken, işgücü piyasaları sıkı ve talep kayda değer bir ivme gösterirken, benim kendi görüşüm politikanın duruşunu önceden ayarlamaya gerek olmadığı yönünde. Bunun yerine, en iyi hareket tarzının sabırlı olmak, ekonominin meydana gelen politika sıkılaştırmasına nasıl tepki verdiğini izlemeye devam etmek ve enflasyonla mücadelenin kazanıldığına dair ikna edici kanıtlar beklemek olduğuna inanıyorum" dedi.

JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon, Pazartesi günü CNBC'ye verdiği röportajda, ekonomik görünüm konusunda temkinli olmaya devam etse de hisse senetleri, birleşme ve satın almalar için piyasa duyarlılığının arttığını söyledi. Dimon, "Güven arttı, daha fazla birleşme ve satın alma konuşuluyor, hisse senedi piyasaları güçleniyor ve yüksek getirili piyasalar açık. Piyasalar yüksek, insanlar bunu hissediyor, şimdiye kadar çok iyi" diye konuştu.

Japonya'da tüketici enflasyonu Ocak ayında üst üste üçüncü ay yavaşladı. Ancak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Tüketici fiyatlarında yıllık bazda artış oranı Ocak ayında, Aralık ayındaki %2,6'lık artıştan yüzde %2,2'ye geriledi. Bu oran hala Japonya Merkez Bankası'nın %2'lik enflasyon hedefinin üzerinde.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), Bazı sosyal medya hesaplarında yer alan “Kredi kartına taksit kaldırıldı.” iddiasını yalanladı. DMM'nin X hesabından yapılan açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığı veya ilgili kuruluşlar tarafından, kredi kartı kullanımlarında taksit uygulamasının kaldırılmasına ilişkin hayata geçirilmiş herhangi bir düzenleme bulunmadığı belirtildi.

Astor Enerji 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 4.598.326.879 TL (Önceki 2.040.490.115 TL )

Otokar 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 1.967.962.000 TL (Önceki 2.018.080.000 TL )

Akçansa 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 2.371.207.804 TL (Önceki 1.934.964.500 TL )

Şeker Yatırım 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 62.491.673 TL (Önceki -13.248.316 TL )

Banvit 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 951.965.590 TL (Önceki -982.668.170 TL)

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı