DİSK Basın İş: Basına yönelik saldırılar 90?lı yıllara geri döndü

DİSK Basın İş, Ekim ayında medyada yaşananlara yönelik rapor hazırladı. Raporda Ekim ayında basına yönelik saldırıların 90?lı yılları aratmadığı belirtildi.

GÜNCEL 11.11.2014 16:19:00 1363 0
DİSK Basın İş: Basına yönelik saldırılar 90?lı yıllara geri döndü
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın İş Sendikası medyada Ekim ayında yaşananlara yönelik gözlem raporu yayınladı. Hazırlanan raporda Ekim ayında basına yönelik saldırıların 90’lı yılları aratmadığı ve işten çıkarmaların yeninden hız kazandığı belirtildi.

DİSK Basın İş tarafından hazırlanan raporda şunlara yer verildi:

Azadiya Welat çalışanı Kadri Bağdu, Adana’da uğradığı silahlı saldırı sonucunda yaşamını yitirdi. Kobani’den Türkiye’ye sığınan 20 gazeteci gözaltına alındı. Ajan olmakla suçlanan Press TV muhabiri Serena Shim, Suruç’ta trafik kazasında öldü. Ailesi trafik kazasını şüpheli bulduğunu açıkladı.  t24 internet sitesinin bulunduğu binanın girişine yazarları Aydın Engin ve Murat Belge’ye suikast düzenleneceğine ilişkin bir ihbar notu bırakıldı. Diyarbakır’da protestolar sırasında Gele Kürdistan TV muhabiri Rojhat Doğru ile birlikte 3 küçük çocuk yaralandı. Ankara’daki gösteriler sırasında Cumhuriyet muhabiri Necati Savaş başından yaralandı. İLKHA kaynaklı bir haberde GK, DİHA, ANF  ve JİNHA çalışanları hedef gösterildi. Van’da DİHA muhabiri 3 kişi ile birlikte belediye basın bürosu çalışanı bir kişi gözaltına alındı.  Şırnak İdil’de DİHA Muhabiri Mehmet Zeki Çiçek, özel harekât timleri tarafından darp edildikten sonra üzerine silah doğrultularak ateş edildi.  Diyarbakır’da çıkan olaylar sırasında halkı provoke edip, çocukları lastik yakma ve yol kapatmaya yönlendirdikleri gerekçesiyle gözaltına alınan biri kadın Almanyalı 5 gazeteci polisteki soruşturmasının ardından serbest bırakıldı.  Gazeteci, yazar Aytekin Gezici, ‘makul şüphe’ ile evi aranarak gözaltına alındı. Bianet’in eski stajyerlerinden Hakan Çelik Kobani’de YPG saflarında girdiği çatışmada öldürüldü. Validebağ’da yapılmak istenen inşaat çevre sakinlerinin tepkisini görüntüleyen Yurt gazetesi muhabiri Hakan Akpınar gözaltına alındı.  Milli Eğitim Bakanlığı’nın Aydınlık gazetesi ve Ulusal Kanal internet sitelerine erişimi yasakladığı ortaya çıktı. Yükseova’da 3 askerin öldürülmesi ile ilgili olay yeri ve ceset fotoğrafları için yayın yasağı konuldu. Ermenek’te iş cinayetinin yaşandığı maden ocağı çevresine gazetecilerin yaklaşması valilik kararı gerekçe gösterilerek engellendi.  En az 64 medya çalışanı işsiz kalırken 34 gazeteci gözaltına alındı.