Dünya basını Kobanê sınırında

27. günün geride bırakan Kobanê kuşatması devam ederken, çetelerin saldırıları, YPG ve YPJ militanlarının direnişi ve koalisyonun bombardımanı an be an dünya basını tarafından takip ediliyor.

GÜNCEL 13.10.2014 10:04:18 1283 0
Dünya basını Kobanê sınırında
IŞİD çetelerinin yaklaşık bir aydır bütün dünyanın gözü önünde Kobanêye yönelik başlattığı saldırı ve sonrasında yaşanabilecek katliam tehlikesi devam ederken, savaşın başladığı ilk günden beri bölgede bulunan uluslar arası haber ajansları ve büyük televizyon kuruluşlarının Kobanê’deki mesaisi sürüyor.

Dünyanın tanınan ve en çok izlenen kanal ve ajansları bir anda dünya gündeme oturan Kobanê’deki çete saldırıları, YPG ve YPJ gerillalarının direnişi ve ABD’nin başını çektiği koalisyon uçaklarının tehdit altındaki kente yönelik bombardımanını takip ediyor. Kürt, Türk ve Arap medyasının dışında; CNN, BBC, CNBC, ZDF, ARD1, Ruters gibi tanınan uluslar arası yayın kuruluşları Urfa’nın Suruç ilçesine bağlı sınır köylerini mesken tuttu. Röportaj, saat başı canlı bağlantılarla Kürtlerin çığlığını dünya gündemine taşıyan yayın kuruluşları hem Kobanê’den göç eden mültecilerin hem de direnişe destek vermek isteyen nöbet eylemcileri ilgisini çekiyor.

Özelikle Türkiye’de ulusal yayın yapan bazı TV kanalları ile ajanslar ise Kobanê’deki direnişi ve yaşananları çarpıttığı için yurttaşların tepkisine alsancak escort olurken, günü birlik çekim yapan n dünya medyası muhabirleri zaman zaman jandarma tarafından sınırdan uzaklaştırılıyor.
Sınırda direniş nöbeti tutan yurttaşlar ise basına yönelik baskılara tepki göstererek, müdahalenin Kobanê’deki gerçeğin dünyaya duyurulmasını engelleme girişimi olarak değerlendiriyor.