Dünya, Ezidi katliamına sessiz kalıyor

Uluslararası kuruluşlar, Şengal?de IŞİD?in saldırılarına maruz kalan Ezidi Kürtler konusunda alarmda. Ancak dünya sessiz. Ezidiler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya iken uluslararası toplumdan herhangi bir adım atılmıyor.

YAŞAM 8.08.2014 09:40:08 3871 0
Dünya, Ezidi katliamına sessiz kalıyor
Şengal’de Ezidi Kürtler Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) katliamlarına maruz kalırken, uluslararası kuruluşlar alarmda. Ancak dünya katliama sessiz. Irak Kızılayı, büyük bir trajedinin önlenmesi için bölgede acilen adımların atılması gerektiğini ifade ederken, Uluslararası Af Örgütü de yüzlerce Ezidi’nin kayıp olduğunu ve öldürülmüş olabileceklerini vurguluyor. Irak Kızılayı, uluslararası toplumun adım atmamakla IŞİD’i cesaretlendireceğini ve daha büyük katliamlara alsancak escort olabileceğine dikkat çekiyor. Birleşmiş Milletler ise Şengal ve Ninova bölgesinde yaşananların “insani bir felaket” olduğunu belirtirken, yapılan tüm uyarı ve yardım çağrılarına karşın güvenlik konseyi IŞİD saldırılarını kınamakla yetindi. IŞİD’in Ezidi katliamına başta Türkiye olmak üzere Ortadoğu ülkelerinden de ses çıkaran olmadı. Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri de katliamla ilgili bir açıklama veya tepki göstermedi.

Ezidiler daha önce 72 katliamla karşılaştı

Ezidilerin bu uğradıkları ilk katliam değil. Ezidiler, tarihte 13. yüzyıldan beri 72 kez kimliklerinden dolayı katliamlara uğradı. 19. yüzyılda Anadolu’da büyük bir katliama maruz kalan Ezidilerin çoğu Irak Kürdistanı’na göç ederken, kimisi de Gürcistan’a ve Ermenistan’a göç etti. Günümüzde çoğunlukla Irak’ın Ninova bölgesinde yaşayan Ezidiler Duhok çevresinde de ciddi bir nüfusa sahip. Ezidiler Irak’ın 2003′teki ABD işgalinden bu yana El Kaide yanlısı radikal örgütlerin hedefinde.

2007′deki saldırılarda 800 Ezidi yaşamını yitirdi

Çok sayıda saldırıya hedef olan Ezidi toplumu, 2007 yılının ağustos ayında büyük bir katliamla karşılaştı. Şengal’de eşzamanlı düzenlenen dört intihar saldırısı sonucunda 800 kişi hayatını kaybetti. Bu olay, Ezidi toplumunun yakın tarihte karşılaştığı en ağır kayıplardan biri.