Elektrik arızaları termal kameralarla belirlenecek

ŞANLIURFA`da, Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) yaklaşan kış mevsiminde yaşanan kesintileri en aza indirmek için iletim hatlarında oluşabilecek arızaların tespitinde termal kamera kullanacak.

GÜNCEL 21.10.2016 12:18:16 1252 0
Elektrik arızaları termal kameralarla belirlenecek

DEDAŞ, sorumluluğundaki 6 il ve bağlı 59 ilçede kışa hazırlık çalışması başlattı. Yaz aylarında tarımsal sulamada, kışın ise ısınmada yoğun biçimde kayıt dışı elektrik kullanılması ve bunun gerek trafolar, gerekse iletkenler üzerinde yarattığı aşırı yük, özellikle bu mevsimlerde sık sık arızaların yaşanmasına ve elektrik kesintilerine yol açıyor.

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla DEDAŞ, olası arızaları önceden belirleyerek, gerçekleşmeden önlemek için çıplak gözle yapılan kontrollerin yanında termal kameralardan da yararlanmayı yaygınlaştırdı. Daha önce kısıtlı biçimde pilot uygulamalar için kullanılan termal kameraların sayısı artırıldı. Her biri yaklaşık 30 bin lira olan kameralardan tüm illere gönderildi. Termal kameralı ekipler, şehir merkezleri ile kırsalda bulunan toplam 64 bin kilometre uzunluğundaki enerji hatlarının yanı sıra 15 bin 450 trafoyu tek tek dolaşarak olası arızaları belirliyor ve gerekli onarımları yapıyor.




DEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, teknolojik imkanlardan azami düzeyde istifade etmeye devam edeceklerini belirterek, "Dünyada önleyici bakımın en önemli kalemlerinden biri termal kamera kullanımıdır. Şirket olarak daha önce pilot bölgelerde kullandığımız termal kameraların sayısını artırarak tüm illerimizde kullanmaya başladık. Termalin yanında TTR, Meger gibi teknolojik cihazlardan da yararlanıyoruz. Teknolojik imkanlar sayesinde arıza tespitlerinde çıplak gözle yapılandan çok daha olumlu sonuçlar almaya da başladık" dedi.