Erdoğan, soru soracak gazetecileri kendi seçti

Başbakan Erdoğan ile Alman Başbakan Merkel`in ortak basın toplantısında Türk gazetecilere soru akreditasyonu uygulandığı ve sadece önceden isim yazdıran iki gazeteciye soru hakkı tanındığı iddia edildi. Toplantıda bununla ilgili bir protesto yaşandı.

GÜNCEL 5.02.2014 08:26:55 1498 0
Erdoğan, soru soracak gazetecileri kendi seçti
Almanya temaslarına devam eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Alman Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesinin akabinde gerçekleşen ortak basın toplantısı Türk gazetecilerin "soru protestosuna" sahne oldu.
SORU SORMAK İSTEYEN İSİM YAZDIRIYOR
Basın toplantısında gazeteciler özgürce soru soramadıklarını öne sürerek duruma isyan etti. İddiaya göre Erdoğan ile Merkel'in ortak toplantısında Alman gazetecilere el kaldırarak soru sorma hakkı tanınırken, Türk gazetecilere ise soru sorarken "akreditasyon uygulandı".
SADECE AA VE ELCEZİRE MUHABİRİNE İZİN VERİLDİ
Buna göre toplantıyı takip eden Türk gazetecilerden soru sormak isteyenler toplantının öncesinde isimlerini bildirmek durumunda kaldılar. Gazetecilerin iddiasına göre, isim bildirenlerden sadece Anadolu Ajansı (AA) muhabiri ile Elcezire Türk muhabirinin soru sormasına izin verildi. Alman gazeteciler ise el kaldırmak suretiyle diledikleri gibi soru sorabildiler.
TOPLANTIDA BİR "HÜKÜMLÜ GAZETECİ" VARDI
Bu arada basın toplantısında yaşanan gariplikler bununla sınırlı kalmadı. Erdoğan'a tutuklu gazetecilerin durumunun da sorulduğu toplantıda, Ergenekon Davası'ndan 10 buçuk yıl hapis cezasına çarptırılan ve bu sebeple Almanya'da yaşamak zorunda kalan Ulusal Kanal eski Genel Yayın Yönetmeni Adnan Türkkan da hazır bulundu. Türkkan bu garip durumu attığı Twit ve paylaştığı resimle ortaya koydu. Türkkan, "Komplo davadan 10,5 yil hapis cezasi alsanız ve o davanın savcısıyım diyen başbakanla yüze gelseniz ne sorardınız?” ifadelerini kullandı.
AVRUPA POSTASI MUHABİRİ PROTESTO ETTİ
Türkkan daha sonra attığı twitlerde ise "soru sormadaki çifte standarda" vurgu yaptı. Türkkan, basın toplantısında soru sormasına izin verilmeyen Avrupa Postası muhabirinin toplantı sonunda bağırarak durumu protesto ettiğini ifade etti. Avrupa Postası muhabirinin toplantı sonunda soru sorulmasına izin verilmediği için, "Bu bir çifte standarttır, basına sansür koydunuz" diye bağırdığı belirtildi.
ERDOĞAN MUHABİRİ AZARLAMIŞTI
Başbakan Erdoğan, Almanya ziyareti öncesinde havaalanında yaptığı basın toplantısında Zaman gazetesi muhabiri ile bir polemik yaşamış ve gazeteciyi azarlamıştı. Erdoğan son zamanlarda basın toplantılarında sık sık gazetecilerle polemik yaşıyor. Almanya'daki soru akreditasyonun da benzer bir polemiğe mahal vermemek için uygulandığı tahmin ediliyor.