ETF’lere nakit girişi devam ederken, altcoin piyasaları canlanmaya başlıyor

ETF’lere gerçekleşen para girişlerinin devam etmesiyle beraber altcoin piyasalarında da canlanma gözleniyor. Bitcoin’de görülen tarihi zirvelerle birlikte düzeltme bekleyen kısa vadeli yatırımcılar piyasalara yakın takibini sürdürüyor.

GÜNCEL 14.03.2024 16:34:54 52 0
ETF’lere nakit girişi devam ederken, altcoin piyasaları canlanmaya başlıyor

95. Bitfinex Alpha Raporu’na göre; 11 Mart’ta 72 bin dolar seviyelerini gören Bitcoin, tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarak rekor tazeledi. Fakat bu durum, uzun vadeli yatırımcıları mutlu etse de kısa vadeli ve risk iştahı yüksek yatırımcılar açısından sıkıntı oluşturuyor. Zira piyasadaki bu tür rekor yükselişlerin ardından gelen sert hareketler, çoğu zaman hem uzun hem de kısa pozisyondaki yatırımların tasfiyesiyle sonuçlanıyor. Sadece BTC fiyatının tepe noktayı görüp ani bir dönüş yaptığı 5 Mart’ta, uzun pozisyonlarda 990 milyon dolarla son üç yıldaki en yüksek günlük tasfiye gerçekleşti.

Spot Bitcoin ETF’lerine önemli miktarlarda nakit girişinin devam etmesinden de görüleceği üzere BTC spot talebi güçlü görünümünü sürdürüyor. 5 Mart’ta yaşanan fiyat dalgalanmalarına rağmen, şimdiye dek görülen en yüksek miktarda para girişinin gerçekleşmesi bizlere yatırımcıların bu ürüne olan ilgisinin halen devam ettiğini gösteriyor.

Öte yandan altcoin piyasalarında da ciddi manada canlanma görülüyor. Total 3 endeksinin piyasa değeri 720 milyar doları geçmiş durumda. Bu artış özellikle Meme coin’ler ve yapay zekayla ilgili projeler ağırlıklı olmak üzere alternatif kripto paralara olan ilginin giderek artmasından kaynaklanıyor. Yapay zeka ve blokchain teknolojileri arasındaki potansiyel sinerjinin önemini ortaya çıkaran yeni projelerin hayata geçirilmesi ve mevcut projelerin yaygınlaşmasıyla birlikte hem sektörde hem de sektöre yönelik ilgide artış yaşanıyor.

Bazı meme token’ların üzerine inşa edilen Solana blok zincirindeki token’ların işlem hacmi, Ethereum’un hacmine yakın düzeylere ulaştı. Bizzat Ethereum üzerinde, DEX token’larının alım satım işlem hacminin artmasından dolayı işlem ücretlerinde sert bir yükseliş yaşandı. Bu yükselişle birlikte buradan elde edilecek gelirin 2022’nin başından bu yana ilk defa yıllık 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Geçen haftanın kripto haberlerine geçecek olursak, Güney Kore Bitcoin piyasası Kimchi Premium, hatırı sayılır bir artış kaydederek son 27 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. El Salvador’da ise Bitcoin’e yapılan yatırımlar meyve vermeye başlıyor. Ülkenin elindeki varlıkların değeri 150 milyon doları aşarken, 50 milyon dolarlık da kar elde edildi. Bu durum, Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden bu ülke için önemli bir eşiğin aşıldığını gösteriyor.

Regülasyon cephesindeyse, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Chicago Board Options Exchange ve diğer platformların Bitcoin ETF’lerinde opsiyon listeleme ve alım satım yapma yetkisiyle alakalı vereceği kararı Nisan ayı sonuna kadar ertelemeye karar verdi. Yine önemli bir yasal gelişme olarak, ABD’nin Wyoming eyaleti, Merkeziyetsiz Otonom Kuruluşlara (DAO) yasal statü tanıyan mevzuatı kabul ederek blok zinciri girişimlerinin resmi yasal yapılara entegre edilmesine yönelik olarak büyük bir adım attı.

Hibya Haber Ajansı