“FAO, Manisa’da hazine arazilerinin Suriyeli sığınmacılara verilmesini istiyor” iddiası

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sosyal medyada paylaşılan ve bazı basın yayın organlarında yer alan "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteğiyle Manisa’da hazine arazilerinin Suriyeli sığınmacılara verilmesini i

GÜNCEL 13.02.2024 15:53:45 64 0
“FAO, Manisa’da hazine arazilerinin Suriyeli sığınmacılara verilmesini istiyor” iddiası

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden yapılan açıklamada sosyal medyada paylaşılan ve bazı basın yayın organlarında yer alan "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle Manisa’da hazine arazilerinin Suriyeli sığınmacılara verilmesini istiyor" iddiasının doğru olmadığı bildirildi.

Türkiye’de iddiadaki konuyla ilgili kurum ve kuruluşların herhangi birinde böyle bir projenin söz konusu olmadığı belirtilen açıklamada “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nden edinilen bilgiye göre de kuruluşun ülkemizle ilgili böyle bir projesi bulunmamaktadır. Bununla birlikte söz konusu sosyal medya paylaşımında öne sürüldüğü gibi FAO Türkiye’nin bugüne kadar ABD’li bir kadın temsilcisi veya başkanı olmamıştır.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada öte yandan Suriyelilerin, 1927 yılında Mukabele-i Bilmisil Kanunu’ndan bugüne Türkiye’de ev, arazi gibi taşınmazlar edinemediği kaydedilerek, “1062 sayılı Kanun gereğince, Suriyelilerin ülkemizde taşınmaz edinmesi yasaktır. 1966 yılında çıkarılan Yönetmelikte, Suriyelilerin başka bir ülkenin vatandaşlığını kazansa dahi 1062 sayılı Kanun çerçevesinde getirilen sınırlamalara tabi olacakları açıkça ifade edilmiştir.” denildi.

Hibya Haber Ajansı