FİRİK HASADI BAŞLADI

Şanlıurfa'nın Harran Ovası'nda firiğin hasadı başladı. Şanlıurfa'da ilk kez hasadı yapılan buğday firiki, Suriyeliler kuzu etiyle birlikte yapılan başyemeklerde kullanılıyor.

YEREL 18.05.2020 14:56:00 2926 0
FİRİK HASADI BAŞLADI

Eyyübiye ilçesi  Mutlukaya mahallesinde Şanlıurfa'da ilk kez Makarnalık sert buğdaydan yapılan ve Başta Arap dünyası ve Suriyelerin tutkusu haline gelen firiğin hasadına başlandı. Şanlıurfa'da ilk kez üretilen firik, yeşil buğday biçerdövler ile hasadı yapıldı. Hasadı yapılan buğday firik kamyonlarla fabrikalara gönderiliyor orada başaklarının ütücüler tarafından ateşten geçirilmesi ile oluşturuluyor. Son olarak değirmende kırılan firikler, Arap ülkelerinde kuzu etiyle birlikte yapılan baş yemek için hazır hale getiriliyor.

Tarlada Yakılan Firik Şimdi Fabrikalarda İşleniyor

Daha önce Buğday başakları, süt dönemi olarak bilinen ve yeşil haldeyken 15 santimetre bir boyda biçiliyor. Biçilen buğdaylar aynı tarla içerisinde yaklaşık 8 saat süre güneş altında serili bir şekilde bırakılarak, küçük harmanlarlar haline getiriliyor. Biçilen buğdayların sapları tutuşturulan buğdaylar, firik ütücü işçilerin kontrolünde ateşten geçirildikten sonra ütülenen başaklar, soğutma evresine sonra buğday firikin dönüşüyordu. Şimde ise ekilen  makarnalık sert buğday biçerdöver ile hasadı yapıldıktan sonra kamyonlarla fabrikalarda götürtülüyor oradan işlenen frik buğdaya hazır satışa geliyor.

Kuzu etiyle birlikte firik pilavının yaygın olarak yapıldığı Arap ülkeleri, Türkiye'den her yıl tonlarca firik ithal ediyor. Gaziantep ve çevre illerde de sevilerek tüketilen firik pilavı, bölgenin vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor.

Suriyelilerin Milli Yemeği

Yaklaşık 10 yıldır iç savaşın sürdüğü Suriye’de binlerce Suriyeli Türkiye’ye göç etti. Göç eden Mülteciler zamanla kamplardan kent merkezlerine yerleşerek yaşamaya başladı. Mülteciler zamanla çoğu ile ve ilçede yerli halk ile nüfus bakımından aynı seviyeye geldi. Suriyelilerin mili yemeği olan etli firik Urfalı çiftçilerini hemen harekete geçirdi. Makarnalık sert buğdaydan üretilen  firikin ilk hasadı gerçekleşti.

 

Talep Olunca Üretmeye Karar Verdik

Firik buğdayı üreten çiftçi Mehmet Erkultekin," Komşu Arap ülkelerinde çok tüketilen etli firikin Şanlıurfa2da Suriyelilerin gelmesiyle birlikte daha da çok talebi oldu. Bende bu yıl bunu üretmeye karar verdim, şimdi ise hasadını yaptık, dönümün 1 Bin lira karşılığında sattım"dedi.

Eyyübiye İlçe Tarım Ve Orman Müdürlüğü Ekipleri Çiftçinin Yanında

Tarımın her şeyin kaynağı olduğunu söyleyen Eyyübiye ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürü İsa İzgi,  “Çiftçilerimiz, üretmeye devam ediyor, üreticilerimiz için, yarınlarımız için sahadayız. Çiftçilerimiz sahada.  Onlar yarınlarımız için çalışıyor.  Bizlerde onları sahada yalnız bırakmıyor, destek oluyor, teknik bilgilerimizi aktarıyoruz. Gerek ziraat mühendislerimiz, gerek veteriner hekimlerimiz, gerek gıda mühendislerimiz ile tüm sağlık ve teknik personelimizle beraber sağlıklı gıdaya ulaşmak için çalışıyoruz. Bugünde Mutlukaya mahallesinde ilk kez firik buğday üretin çiftçimiz Mehmet Erkultekin'nin yanındayız, talep olunca çiftçimizde üretti. Bizlerde her türlü desteği ve bilgiyi çiftçilerimizle paylaşıyoruz"dedi.


Anahtar Kelimeler: FİRİK HASADI BAŞLADI