Fransa`da şok saldırı! 12 ölü

Fransa`nın başkenti Paris`te yayınlanan ve yaptığı Hz. Muhammed karikatürüyle büyük tepki çeken "Charlie Hebdo" dergisine saldırı düzenlendi. Saldırıda 2 polis 10 Fransız gazeteci hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı. Ölenler arasında derginin genel yayın

GÜNCEL 8.01.2015 17:55:22 1702 0
Fransa`da şok saldırı! 12 ölü
Fransız medyasında yer alan habere göre, saldırganları gören bir tanık, araçtan üç kişi indiğini, birinde roketatar olduğunu söyledi. Tanık “Bana medyaya söyle biz Yemen El Kaidesiyiz' dediler" bilgisini verdi.  Bu tanıktan önce Fransız basını, dergi çalışanı bir karikatüristin ifadesini yayınlamıştı. Habere göre; "Coco" kısa ismini kullanan karikatürist Corinne Rey, kapıyı onlara kendisinin açtığını anlatmıştı. Fransa’da yaşları 18, 32 ve 34 olan üç kişi Charlie Hebdo'nun dergisine yapılan terör saldırısının zanlıları olarak aranıyor. Fransa'nın başkenti Paris'te yayınlanan ve Hz. Muhammed'in karikatürünü yaptıktan sonra büyük tepki çekmiş olan "Charlie Hebdo" dergisine saldırı düzenlendi. Paris'in 11. Bölgesinde bulunan derginin bulunduğu binaya saat 11.30 sıralarında giren kişiler otomatik silahlarla ile çalışanların üzerine ateş açtı ve saldırıda 12 kişi öldü, 4ü ağır 20 kişi yaralandı.

Saldırganların kimlikleri tespit edildi

Fransa polisi, çarşamba günü öğle saatlerinde Paris'te Charlie Hebdo isimli haftalık mizah dergisini basarak 12 kişiyi öldüren saldırganların kimliklerini tespit ettiklerini açıkladı. Fransız medyasına bilgi veren polis yetkilileri, üç saldırganın Fransız vatandaşı olduğunu söyledi ancak isimlerini açıklamadı. Bu bilgilere göre 32 ve 34 yaşındaki iki saldırgan kardeş. Silah kullanmadığı açıklanan üçüncü saldırganın yaşının ise 18 olduğu bilgisi verildi. Polis, saldırganlardan birinin terör sabıkası olduğunu açıkladı.

"PEYGAMBERİ'İN İNTİKAMI ALINDI" DİYE BAĞIRDILAR

Fransız resmi makamlarından gelen açıklamada Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırının Radikal İslam’a mensup teröristler tarafından yapılmış olma ihtimalinin büyük olduğu belirtildi. Charlie Hebdo dergisinin Merkezi’nde girerken tekbir getirdikleri belirtilen teröristlerin olay yerinden kaçarken de "peygamberin intikamı alındı" diye bağırdıkları açıklandı. İkisi polis, toplam 12 kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin ağır olmak üzere 10 kişinin yaralandığı saldırının 3 terörist tarafından kalaşnikof ve pompalı tüfek ile yapıldığı, saldırganların olaydan sonra sakin bir şekilde binadan çıkarak muhtemelen çalınmış bir araç ile olay yerinden uzaklaştıkları belirtildi. Teröristlerin kullandığı binek otomobilin olay yerinden biraz uzakta terk edilmiş olarak bulunduğu gelen bilgiler arasında.

EN ÜNLÜ KARİKATÜRİSTLER DE ÖLENLER ARASINDA

Saldırıda ölenler arasında Fransa'nın ve derginin en önemli karikatüristlerinden  Stephane Charbonnier, Jean Cabu, Wolinski ve Tignous'un da yer aldığı bildirildi. Stephane Charbonnier, 2009 yılından beri derginin Genel Yayın Yönetmeniydi ve 'Charb' takma adını kullanıyordu.

FRANSA 'SALDIRI ALARMI'NA GEÇTİ

Fransa anti-terör alarmını en yüksek seviyeye yükseltti. Bu arada saldırıya uğrayan derginin polis korumasında olmadığı ancak derginin baş editörü Stephane Charbonnier’in polis korumasında olduğu, ölen iki polisin de bunlar olduğu ifade edildi.

İLK GÖRGÜ TANIĞI: KAPIYI BEN AÇTIM

İngiliz gazetesi Mirror, Fransız basınına dayandırdığı haberinde görgü tanığının ifadelerine yer verdi. Saldırıya tanıklık eden karikatürist Corinne Rey, saldırganların kendisine kapıyı açtırdığını belirterek, “Saldırganlar ‘Biz El Kaideyiz’ dediler” diye konuştu.

İKİNCİ GÖRGÜ TANIĞI...

Adı verilmeyen ikinci bir görgü tanığı ise saldırganların "Medyaya söyle. Biz Yemen El Kaide'siyiz" dediklerini söyledi.

SON KAPAK İSLAMOFOBİK ROMANLA DALGA GEÇİYOR

Charlie Hebdo son sayısının kapağında, yeni romanı ile tartışma yaratan yazar Fransız yazar Michel Houellebecq'in son romanını konu alıyor. Houellebecq, 2022'de İslamcı parti ile Müslüman Cumhurbaşkanı tarafından yönetilecek ve kadınların çalışmasına izin verilmeyecek olan bir Fransa portresi çiziyor. Derginin kapağında "Kahin Houellebecq'in tahminleri" yazıyor. Başlığın altında ise "2015'te dişlerim dökülecek" ve "2022'de Ramazan'da oruç tutmaya başlayacağım" cümleleri görülüyor.

HOLLANDE'DAN ÇOK SERT TEPKİ

Öğleden sonraki Elysee Sarayı’ndaki güvenlik toplantısından önce saldırının gerçekleştiği bölgeye giden Hollande burada yaptığı açıklamada saldırganın yakalanacağını, olayı takip ettiklerini ve mutlaka gereğinin yapılacağını söyledi. Hollande, olay yerinde yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Teröristler bu dergiye karşı saldırı gerçekleştirmiştir. Daha önce de bir takım saldırılara maruz kaldı. Koruma altındaydı. ama bu korumanın artırılması gerekiyor. Bu ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır. Sert bir biçimde duracağız. Ulusal bütünlüğümüzü koruyacağız. Kararlı biçimde davranacağız önümüzdeki günlerde. İlerleyen saatlerde Fransız halkına da sesleneceğim. Çok zorlu bir zamandan geçiyoruz. Bu saldırganların bir an önce yakalanması gerekmekte. Biz özgürlük ülkesiyiz. Dolayısıyla bir takım tehditlerle karşılaşıyoruz. Ama en önemlisi saldırganların bulunması. Kimse saldırıda bu şekilde davranamaz. Kimse bu ülkenin ruhuna zarar veremez. Bugün 11 kişiyi kaybettik. Ve yaralılar da var."

SON TWEET BAĞDADİ İLE İLGİLİ

Saldırı sırasında bazı gazetecilerin üst katlara kaçıp kurtulduğu öğrenildi. Charlie Hebdo'nun twitter hesabından saldırıdan kısa bir sürece önce terör örgütü IŞİD lideri Bağdadi ile ilgili bir karikatür paylaşılmıştı.