FX analizi

Güvercin geçen Fed toplantısı risk iştahını desteklerken, bugün piyasaların odağı Fed Başkanı Powell'ın konuşmasında olacak.

EKONOMİ 22.03.2024 13:01:46 65 0
FX analizi

USD/TRY: Güvercin geçen Fed toplantısı risk iştahını desteklerken, bugün piyasaların odağı Fed Başkanı Powell'ın konuşmasında olacak. Dün yayımlanan işsizlik, konut satışları ve PMI verilerinin Fed beklentilerine paralel olarak beklenenden iyi gelmesi doların güçlenmesine neden oldu. Açıklanan verilerle birlikte Dolar Endeksi (DXY) de %0,6 oranında yükselerek 104 seviyelerinde kapanış yaptı. Doların güçlenmesinde diğer bazı merkez bankalarına yönelik daha güvercin beklentiler de etkili olmuş olabilir. Bu sabah da Dolar'da yukarı yönlü eğilim sürüyor. Yurtiçinde ise dün TCMB politika faizini 500 baz puan artırarak %50'ye çıkardı. Karar Metni de şahinliğini korurken, Merkez Bankası gecelik borçlanmada 1 haftalık repo faizi üzerinde 3 puanlık marj belirledi. Söz konusu karar ile birlikte risk primimizde (5 yıllık CDS) tekrar 300 baz puanın altına gerileme söz konusu olabilir. Kararın TL için de  destekleyici olduğu söylenebilir. Dolar/TL de dün %1 gerileyerek 32,04 seviyesinden günü tamamladı. Bu kararla, son günlerde kısmen artan oynaklık tekrar azalabilir.

EUR/USD: Çarşamba günü gerçekleşen Fed toplantısı ardından Dolar Endeksi'ndeki (DXY) geri çekilme gözlenmişti. Dün açıklanan PMI verileriyle birlikte tekrar güç kazanan Dolar'da bu sabah da yükseliş devam ediyor. Çarşamba günü yükseliş eğilimi gösteren parite tarafında ise Dolar tarafındaki güçlenmeye bağlı geri çekilme söz konusu. Bugün veri akışında ABD tarafında, TSİ 16'da Fed Başkanı Powell'ın konuşması, Fed'in para politikasına ve olası faiz indirimi zamanlamasına yönelik verebileceği olası yeni sinyaller bakımından yakından izlenecek. Avrupa tarafında ise, Almanya'da IFO iş dünyası endeksi mart ayı verisi açıklanacak. Dün %0,6 oranında  geri çekilerek 1,0860 seviyesinden günü kapatan paritede, verilere bağlı yön bulma hareketi devam edebilir ve geri çekilmelerde 1,0790 seviyesi destek konumundayken, yükseliş halinde 1,0890 ilk direnç bölgesi olarak öne çıkıyor.  

XAU/USD: Güvercin Fed toplantısının ardından yukarı yönlü ivme kazanan ve tarihi zirvesini yenileyen Ons Altın, sonrasında dün açıklanan verilerle baskı altında kaldı ve kar satışlarıyla karşılaştı. Gün ise, 2.181 seviyesinde hafif geri çekilmeyle tamamladı. Powell'ın konuşması sonrası yükseliş hareketinde kalıcılık sağlayamayan değerli madende bugün gerçekleşecek olan Powell konuşması sonrası tekrar hareketlilik gözlenebilir. Şu aşamada ABD 10 yıllık tahvil faizinde belirgin düşüş gözlenmemesi ve Dolar yükselişi Ons Altın'da kısa vadeli baskı unsuru olabilir. Bu kapsamda, 2.181 direnci aşılmadıkça 2.150 gündemde kalabilir. Diğer yandan, 2.181 direncinin üzerinde 2.208 seviyesi takip edilebilir.

Kaynak: Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler: fx analizi