Gazeteci Ahmet Taner Kışlalı`yı Anıyoruz

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ahmet Taner Kışlalı 21 Ekim 1999`da evinin önünde arabasına konan bombanın patlatılmasıyla öldürüldü. Kışlalı`yı ölümünün 15. yılında anıyoruz.

YAŞAM 21.10.2014 10:56:42 2250 0
Gazeteci Ahmet Taner Kışlalı`yı Anıyoruz
Eski Kültür Bakanı, öğretim üyesi ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ahmet Taner Kışlalı’nın evinin önünde arabasına yerleştirilen bombanın patlatılmasıyla öldürülmesinin üzerinden 15 yıl geçti. 1913 Tokat, Zile doğumlu olan Kışlalı Kabataş Erkek Lisesi ve  Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde eğitim gördü. Fransa’da anayasa ve siyaset bilimi alanında doktora yapan Kışlalı Türkiye’ye döndükten sonra akademisyenliğe devam etti, Yankı dergisinde yazılar yazdı. 1977 yılında, Bülent Ecevit’in Genel Başkanı olduğu CHP’den İzmir milletvekili olan Kışlalı 1978 hükümetinde Kültür Bakanlığı yaptı. 12 Eylül darbesinden sonra Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde siyaset bilimi dersleri vermeye başlayan Kışlalı, 1988'de profesörlüğe yükseldi. Kışlalı 1991’de Cumhuriyet’teki yazılarına başladı. İki defa evlenen Kışlalı’nın üç kızı oldu. Kışlalı 21 Ekim 1999’da evinin önünde arabasında konan bombanın patlatılmasıyla öldürüldüğünde 60 yaşındaydı.

Dava süreci

Kışlalı, Uğur Mumcu, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok cinayetlerinin de aralarında bulunduğu bir çok eylemle ilgili olarak 2000'de Tevhit - Selam / Kudüs Ordusu adlı örgüte ulaşıldı. 11 Temmuz 2000'de Ankara 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) görülen "Umut Davası"nda 15'i tutuklu, 17 sanığın yargılanmasına başlandı. 17 Ocak 2013'te sona eren davada Necdet Yüksel, Rüştü Aytufan ve Ferhan Özmen'e "Anayasal düzeni cebren değiştirmeye teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Sanıklardan Mehmet Ali Tekin, Hasan Kılıç ve Ekrem Baytap, "silahlı suç örgütü kurma ve yönetme" eylemlerinden 15'er yıl hapis cezasına, Abdulhamit Çelik, Fatih Aydın,Yusuf Karakuş, Mehmet Şahin ve Recep Aydın da "silahlı suç örgütü üyesi olmak" suçundan 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme "iyi hal" sebebiyle Tekin, Kılıç ve Baytap'ın cezalarını 12 yıl 6'şar aya, Çelik, Fatih Aydın, Karakuş, Şahin ve Recep Aydın'ın cezalarını 6 yıl 3'er aya indirdi. Muzaffer Dağdeviren 22 Eylül 2005'te ölmesi alsancak escortiyle hakkındaki kamu davası düşürülürken Oğuz Demir ve Selahattin Eş hakkında dava devam ediyor. Demir ve Eş hakkında kırmızı bülten çıkarıldı.