Gaziantep Büyükşehir, toplu taşımada kullanacağı ilk hidrojenli otobüsü tanıttı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin ilk hidrojenli otobüsü için tanıtım programı düzenledi. Tanıtım sonrası hidrojenli otobüsle Gaziantep sokaklarında tur atıldı.

GÜNCEL 12.02.2024 17:39:41 70 0
Gaziantep Büyükşehir, toplu taşımada kullanacağı ilk hidrojenli otobüsü tanıttı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından “Yeşil Şehir” ilan edilen Gaziantep’te Büyükşehir Belediyesi yenilenebilir enerjiye yatırımlarını sürdürüyor. Ekosistemin korunarak gelecek nesillere temiz bir şekilde aktarılması için Gaziantep Büyükşehir, Türkiye’de ilk hidrojenli otobüsünü toplu taşımada kullanmak için hazırlanıyor.

İstasyon Meydanı’nda yapılan tanıtımda, Karsan tarafından üretilen, yerli ve milli, sıfır emisyonlu, çevreci hidrojenle çalışan otobüsler, bir depoda 500 kilometre yol kat ederken yüksek yolcu kapasitesi ve konforuyla ön plana çıkıyor. Diğer araçların aksine hidrojenli otobüsler atık olarak egzozdan su buharı çıkartarak, ulaşımdan kaynaklanan sera gazının salınımının azaltılması amaçlanıyor. 

“Egzozdan kirletici değil sadece su buharı çıkıyor”

Tanıtım programında konuşma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bir hayalin daha gerçekleştiğini, başta Karsan olmak üzere bütün emeği geçenlere teşekkür ederek, “Hidrojenli otobüsün önemi çok büyük. Küresel ısınma hat safhada ve özellikle iklim değişikliği dünyanın en büyük gündemi.Hidrojenli otobüsü ilk söylediğimizde insanlar anlamadı. Avrupa hidrojenli otobüse geçiyordu. Hemen giderek yerinde inceledik. Kardeş şehrimiz Duisburg ve Köln’e gittik. İşin AR-GE bölümünü inceledik. Güneş enerjisi depolanamıyor ama hidrojen depolanabiliyor. Bu yüzden bir an önce akaryakıtı çeşitlendirmemiz gerekiyor. Suyu ayrıştırarak yakıt olarak kullanılıyor.  Otobüsler bir depoya 500 kilometre çalışıyor ve egzozdan kirletici değil sadece su buharı çıkıyor.” açıklamasında bulundu.

Hibya Haber Ajansı