Göktepe Ödülleri Beş Gazeteci, Bir Vekile

Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri 17. kez sahiplerini buldu. Tören öncesi Arsan, Duran ve Zeyrek?in katılımıyla ?İktidar kıskacında medya? isimli bir panel düzenlendi.

GÜNCEL 11.04.2014 11:56:10 4158 0
Göktepe Ödülleri Beş Gazeteci, Bir Vekile
Gazeteciler İdris Emen, Ezgi Cankurtaran, Serkan Ocak, Vedat Gökçay ve Osman Örsal  ve milletvekili Melda Onur 2014 Metin Göktepe ödüllerini aldılar. 

Bu yıl 17. kez düzenlenen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Burhan Felek salonundaki törende   verildi. 
Ödül töreni her yıl 1996'da öldürülen gazeteci Metin Göktepe'nin doğum günü 10 Nisan'da  veriliyor. Bu yıl Göktepe 46 yaşını kutlayacaktı.

İktidar kıskacında medya

Tören öncesi ''iktidar kıskacında medya'' panelinde gazeteci Ragıp Duran, iletişim akademisyeni Doç. Dr. Esra Arsan ve Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek konuştular. . 

Gazeteci Zeyrek, gazetecilerin görevinin halkın haber alma hakkını yerine getirmek olduğunu, gizli kapılar ardından gerçekleşen olayları bulup ortaya çıkaran gazetecilerin ise büyük baskılar ve davalar ile karşılaştığını dile getirdi.

Gazeteci Duran da “her ülke layık olduğu gazeteyi çıkarır’ sözünü hatırlatarak, Star, Yeni Akit ve Sabah gibi gazetelerin ancak bu ülkede çıkabileceğini söyledi. 

Duran ses kayıtları ve tapelerle ortaya çıkan ''haberciliğe'' değindi, “Başbakan ve patron önünde eğilip bükülen gazeteciler Avrupa’da gazeteci örgütlerinden ihraç edilir” dedi. 

Doç. Dr. Arsan kamunun, gerçekleri öğrenmek yerine iktidara güvenmeyi seçtiğini; ülkeyi yöneten “patrona” hiçbir şey söylenmemesi gerektiğini düşünen bir kitle ve halk olduğunu anlattı: ''Ne var ki, Gezi’de ve Berkin Elvan’ın cenazesinde sokağa çıkan bir halk daha var.''
Evrensel Kültür Dergisi Yayın Yönetmeni Aydın Çubukçu, ödül alan gazetecilerin Metin Göktepe gazetecilik ödüllerine değer kattığını, Metin Göktepe Ödüllerinin de gazetecilere değer katacağını dile getirdi.

Ödüller

İdris Emen ''Çocuklarımızı kurtarın/Artık çok geç dönemem''  (29 ve 20 Eylül 2013/Radikal) başlıklı haberiyle ''yazılı haber'' ödülü
Ezgi Cankurtaran: “Dilan Alp marjinal değilmiş”  (28 Şubat 2014/ CNN Türk) başlıklı haberiyle ''Görüntülü haber'' ödülü
Serkan Ocak: “Ben sizdenim amirim” isimli karesiyle ''Fotoğraf'' ödülü
Vedat Gökçay:  “Arşiv evrakları yakacak oldu” (7 Ocak 2014/Büyük Torbalı gazetesi) başlıklı haberiyle ''Yerel gazetecilik'' ödülü

İki Özel Jüri ödülü

Jürisini, Ahu Özyurt, Belma Akçura, Celal Başlangıç, Elif Ilgaz, Elif Yılmaz, Fikret İlkiz, Göksel Göksu, Hüseyin Aykol, Kanat Atkaya, Mehmet Güç, Mete Çubukçu, Murat İnceoğlu, Muzaffer Özkurt, Nazım Alpman ve Neşe Düzel’in oluşturduğu Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri, bu sene geçen yıllardan farklı olarak iki Jüri Özel Ödülü verdi.

Jüri Özel Ödülü’nden bir tanesini “Kırmızılı Kadın” fotoğrafıyla Osman Örsal kazanırken; 18 Mart tarihinde mecliste, dört bakan hakkında, görüşülen fezlekeleri canlı yayın ile halka duyuran Melda Onur kazandı.

Melda Onur’a ödülünü, Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe verdi.

Törenin ardından, her sene olduğu gibi anne Fadime Göktepe’yle birlikte Metin Göktepe’nin gazeteci dostları doğum günü pastası kestiler.