GÖP: İfade Özgürlüğü Üzerindeki Olağanüstü Hal Kalkmalı

GÖP son dönemde basın ve ifade özgürlüğüne yönelik artan baskılara değinerek ?Türkiye?de basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki olağanüstü hali de ağırlaştıran adımlar? açıklaması yaptı.

GÜNCEL 9.02.2014 14:31:57 1158 0
GÖP: İfade Özgürlüğü Üzerindeki Olağanüstü Hal Kalkmalı
Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) Dönem Başkanlığı’nı yürüten Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) internet sansürü yasası, Today's Zaman muhabirinin sınırdışı edilmesi ve internette yayınlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile HaberTürk patronu Fatih Saraç arasındaki telefon görüşmelerine değinerek “Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki olağanüstü hali de ağırlaştıran adımlar” açıklaması yaptı.

“Yasa ifade özgürlüğü önünde ciddi engel”

“İnternetle ilgili yasal düzenleme basın ve ifade özgürlüğü ile kişisel verilerin korunması hakkına müdahaledir.
“Yasal düzenlemenin Anayasa ile korunan kişisel veriler ve Basın Kanunu çerçevesinde korunan gazetecilerin haber kaynaklarını koruma hakkını ne buca escort etkileyeceği ise henüz belli değildir. Bu konudaki kuşkularımız da sürmektedir.

“Özel hayat kavramı birçok hukuki menfaatle yarışabilecektir. Kamu görevlileri söz konusu olduğunda ifade özgürlüğüne ağırlık verilmesi gerekecektir. Böyle bir tartma mekanizması olmadan erişimin engellenmesi kararı verilebilmesi ifade özgürlüğü önünde ciddi bir tehdittir.”
GÖP Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den yasayı veto etmesini istedi.

“Karar yüm gazetecilere yönelik tehdit”

Today's Zaman'ın Azerbaycan vatandaşı olan ve dört yıldır Türkiye'de çalışan muhabiri Mahir Zeynalov'uın sınırdışı edilmesine tepki gösteren GÖP, kararı “İfade özgürlüğünü kullanan bir gazeteci üzerinde baskı kurulmasıdır. Tahammülsüzlüğün, hoşgörüsüzlüğün bir örneğidir” şeklinde değerlendirdi.

“Bu karar Türkiye’de görev yapan yerli ve yabancı tüm gazeteciler için bir tehdit oluşturmaktadır. Bu karardan ivedi olarak dönülmesini ve uluslararası alanda insan hakları ve iletişim hakları açısından düşürüldüğümüz ayıplı duruma son verilmesini istiyoruz.”

“Başbakanın medyaya müdahalesinin kanıtı"

İnternette yayınlanan Başbakan ile Saraç arasındaki telefon görüşmesine de değinen GÖP “Başbakanın müdahalesi, bilinenin kanıtıdır” dedi.
"Başbakan ve çevresinin uzun süredir bazı gazetelerin patronaj kesimine baskı yaptığı, haberler ve köşe yazıları dolayısıyla müdahalelerde bulunduğu kamuoyunca bilinmekteydi."

Son olarak Habertürk’e yapılan müdahale de iktidarın medyaya müdahalesinin sürdüğünün bir kanıtıdır, malumun ilanıdır.
GÖP bağımsız bir gazetecilik için gazetecileri ve Meclis'i çaba göstermeye çağırdı.