Hollandalı Haberciye ?Fotoğraf? Beraati

Duruşma salonunda fotoğraf çektiği gerekçesiyle 6 ay hapis istemiyle yargılanan Hollandalı gazeteci Mehmet Ülger beraat etti. Dava dosyasında, çekilen fotoğraf bile yoktu.

GÜNCEL 22.01.2015 15:19:35 1327 0
Hollandalı Haberciye ?Fotoğraf? Beraati
İstanbul 61. Asliye Ceza Mahkemesi, Eylül 2013’teki Füsun Erdoğan dava duruşmasında fotoğraf çektiği gerekçesiyle 6 ay hapisle yargıladığı Hollandalı gazeteci Mehmet Ülger’i beraat ettirdi. Hollanda Gazeteciler Sendikası temsilcisi olarak Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) davasını izlemeye gelen Mehmet Ülger, duruşma salonunda jandarma görevlilerinin çokluğundan sanıkları görememesinden etkilenerek bir kaç fotoğraf çekmişti.

Cep telefonu güçlükle çalıştı

Çağlayan Adliyesi karakolunda tutanak tutulan Ülger, bir buçuk yıl sonra Türkiye’de 15 gün kalıp Hollanda’ya dönmek üzere 7 Ocak’ta gittiği Atatürk Havalimanı’nda ifade vermediği gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Adliyede ifadesi alınıp serbest bırakılan haberci, dün (21 Ocak) mahkemeye çıktı. Habercinin el konulan cep telefonu 1,5 yıl adli emanette kaldığı ve şarjı bittiği için zorlukla hizmete sokuldu.

Bolaç: Bu dava hiç açılmamalıydı

Gazetecinin avukatı Efkan Bolaç, “bu dava hiç açılmamalıydı” dediği savunma sırasında, dosyada çekildiği savunulan fotoğrafların yer almamasını, delil olarak değerlendirilmesini, basit bir durumdan cep telefonuna bu süre zarfında el konulmasını eleştirdi; Ceza Kanunu'nun 286. maddesinden düzenlenen iddianamedeki yetersizliğe değindi.

Ülger: Jandarmanın duvar örmesi dikkatimi çekti

Duruşmada söz verilen Ülger de, "Fotoğrafları çektim fakat özel bir kasıtla çekmedim. Jandarmanın duvar oluşturması dikkatimi çekmişti. Bulunduğum yerden ne mahkeme heyetini ne avukatları, ne de sanıkları görmedim. Zaten duruşma daha başlamamıştı" dedi. Bilirkişi aracılığıyla cihaz üzerinde inceleme yaptıran mahkeme, suçun yasal unusurları oluşmadığı gerekçesiyle Ülger hakkında beraat kararı verdi. Karar kesinleştiğinde cep telefonu gazeteciye iade edilecek.