İHD: Anadilde eğitim yasağı utancına son verilsin

21 Şubat Uluslararası Anadil Günü?ne ilişkin açıklama yapan İHD İstanbul Şubesi, ?Anadilde eğitim yasağı utancına son verilsin? dedi.

KÜLTÜR - SANAT 21.02.2015 10:00:24 1599 0
İHD: Anadilde eğitim yasağı utancına son verilsin
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü’ne ilişkin açıklama yaptı. İHD, AKP hükümetinin ‘anadil’ kavramını bile tehlikeli bulduğunu belirterek Diyarbakır ve diğer kentlerde inşa edilen Kürtçe eğitim merkezlerinin mühürlendiğini hatırlattı.

İHD tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Her yabancıya ücretsiz anadilde savunma hakkı tanınırken Kürtlere ‘para karşılığı Kürtçe anadilde savunma hakkı’ olarak Ceza Usul Yasası’nda yer verilmiş durumda. Kendi dillerini kullanmaları engellenen vatandaşların hakları Lozan’dan beri ihlal edilmeye devam edilmektedir. “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Ek Protokolleri, Çocuk Hakları Sözleşmesi, Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesi gibi en temel belgeler uyarınca anadil hakkının tanıması ve uygulamaya (eğitim ve öğretim) geçirilmesi gerekliliğini emretmektedir. “Türkiye’deki ya diğer diler? Onların adı bile telaffuz edilmiyor. Zazaca, Çerkezce, Lazca, Ermenice, Rumca, Pomakça, Arapça, İbranice, Romanca, Gürcüce, Süryanice, Boşnakça, Arnavutça, Abhazca… ve diğerleri. 21’inci yüzyılda ‘ana dillerle kavgalı’ Türkiye’yi yöneten siyasal iktidara sesleniyoruz. “Anadilleri serbest bırakın, hereksin kendi anadilinde eğitim ve öğretim yapması hakkını derhal tanıyın. Bu utancı sona erdirin. Irkçı, asimilasyoncu yaklaşımdan vazgeçin. En temel insani hak olan Anadillerin varlığını koruması için yasal ve etkin idari kurum ve kuralların inşa edilmesi, güçlendirilmesini sağlayıcı her türlü desteğin sağlanması ve olanakların yaratılması için derhal harekete geçin.”