İHD: Bölgede Üç Ayda 3 bin 711 Hak İhlali Yaşandı

Diyarbakır İHD?nin raporuna göre, 2015?in ilk üç ayında, Doğu ve Güneydoğu?da 180?i çocuk 862 kişi gözaltına alındı, 12?si çocuk 147 kişi de tutuklandı.

YAŞAM 17.04.2015 17:13:31 1481 0
İHD: Bölgede Üç Ayda 3 bin 711 Hak İhlali Yaşandı
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 2015 yılının ilk üç ayında yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporu duyurdu. 3 bin 711 hak ihlali yaşandığı bilgisinin verildiği raporda, üç ayda çoğunluğu gösterilere katıldıkları gerekçesiyle, 180’i çocuk 862 kişinin gözaltına alındığı, 12’si çocuk 147 kişinin de tutuklandığı belirtildi.
“İktidar adım atmıyor”
Raporu açıklayan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, iki yıldır çatışmalı ortamın sona erdirilmesine yönelik bir sürecin yaşandığını hatırlattı, ancak siyasal iktidarın adım atma konusunda ayak direten politikaları alsancak escortiyle ilerleme sağlanamadığını söyledi.
Güvenlik yasası
Yaşam hakkı ihlallerinin 2015’in ilk üç ayında da hız kaybetmediğine değinen Bilici, güvenlik paketinin yasalaştığını hatırlattı. “Polis devletinin bir tezahürü olan bu yasal değişiklik, daha şimdiden insan hakları ihlallerinde artış meydana getirmiştir. Bizler, bu yasal değişiklikle birlikte hak ihlallerinin artarak devam edeceği kaygısını taşımaktayız.”
“Baskı ve tahammülsüzlük”
Üç ayda 31 toplumsal gösteriye müdahale edildiğini anlatan Bilici, bölge kentlerinde toplumsal gösterilere karşı büyük bir baskı ve tahammülsüzlükle yaklaşıldığını dile getirdi. “Öyle ki daha gösteriler düzenlenmeden, ‘gösteriye katılacakları ve olay çıkarabilecekleri’ şüphesiyle yurttaşların evlerine baskınlar düzenlenmekte ve gözaltına alınmaktadır.” Bilici güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanımına başvurduğunu ve yasaların tanıdığı yetkileri aştığını da belirtti.
Çocuklara şiddet
Aynı dönemde çocuklara yönelik önemli oranda hak ihlalinin yaşandığına dikkat çeken Bilici, çocukların fişlendiğini; özellikle toplumsal gösterilerde kolluk kuvvetlerince şiddete maruz kaldığını söyledi. Çocuklara yönelik cinsel istismar da raporda yer aldı.
Rapor
Raporda yer alan verilerin bazıları şöyle: Polis ve jandarma tarafından öldürülen ve yaralananlar: 6 ölü, 6 yaralı. Köy korucuları tarafından öldürülen ve yaralananlar: 2 yaralı. Resmi hata ve ihmal sonucu ölüm/yaralanmalar: 3 ölü, 1 yaralı. Kadın intiharları: 13 intihar, 3 teşebbüs. Çocuk intiharları: 11 intihar. Şüpheli Polis/Asker ölümleri: 8 ölü, 1 yaralı. Gözaltına alınanlar: 180’i çocuk 862 kişi. Tutuklananlar: 12’si çocuk 147 kişi. İşkence ve kötü muamele: 70. Toplumsal olaylara müdahale: 27 yaralanma/darp. Soruşturma, dava ve cezalara maruz kalan kişi sayısı: 288. Cezaevlerinde yaşanan ihlaller: 154. Ekonomik ve sosyal haklara yönelik ihlaller: 312. Toplam İhlal sayısı: 3711.
Toplantı
Diyarbakır İHD’nin binasında yapılan basın açıklamasına İHD MYK üyesi ve Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Abdulsselam İnceören, İHD MYM Üyesi Şevket Akdemir, Diyarbakır şube yöneticileri Gülistan Yalçındağ Gencel, Av Muhterem Süren ve Emin Ermin de katıldı.