İlkbahar ekinoksu: Chunfen

Çin’in Ay takvimine göre belirlenen 24 sezon arasındaki Chunfen, bu yıl 20 Mart’a denk geliyor. Chunfen sezonunda bahar rüzgarları eserken doğa canlanıyor, çiçekler açıyor.

GÜNCEL 19.03.2024 17:19:54 69 0
İlkbahar ekinoksu: Chunfen

Çin’in Ay takvimine göre belirlenen 24 sezon arasındaki Chunfen, bu yıl 20 Mart’a denk geliyor. Chunfen sezonunda bahar rüzgarları eserken doğa canlanıyor, çiçekler açıyor.

Tarihi kayıtlarda “Chunfen'de Ying ile Yang günü paylaşır, gündüz ile gece aynı uzunluğa gelir, soğuk ve sıcak etkenler arasında denge söz konusudur." diye yazılmaktadır.

Chunfen, ekim için en uygun sezon

Chunfen sezonu, ayrıca toprakların ekilmesi için en uygun dönemdir. Chunfen ile birlikte ekim çalışmalarının perdesi açılır.

Çin’in güney kesimindeki bazı bölgelerde tarlalarda çalışacak öküzlere teşekkür etmek için yapışkan pirinçle pişirilmiş pilavlar yedirilirdi.

Chunfen’e özgü gelenekler

Eski zamanlarda Chunfen sezonunda herkes yumurta satın almaya çalışırdı. Chunfen’in başlangıcında yumurtayı dik tutma oyunu oynamak önemli geleneklerdendir.

Oval şeklindeki yumurtaları dik olarak koymak zordur. Ancak gündüz ve gece aynı uzunluktayken, Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesi nispeten dengeli bir duruma gelir ve yerkürenin manyetik alanı denge kazanır. Bu nedenle Chunfen gününde yumurtayı dik koymak daha kolaydır.

Uçurtma uçurmak da bir başka Chunfen geleneğidir. Chunfen gününde hava bu etkinliğe uygun olur.

Antik dönemlerde Chunfen sezonunda Güneş’e ve atalara tapınma geleneği de yaygındı. Düzenlenen ibadet törenleriyle insanlar huzurlu bir yaşam ve bol hasat dilerdi.

Chunfen’de güneş çöreği yemek

Chunfen sezonunda, ayrıca pirinç unu ve şekerden yapılmış yuvarlak küçük çörekler yenir. Farklı hanedanların dönemlerinde bu tür çörekler güneşe tapınma törenlerinde kullanılırdı. Günümüzde ise insanlar mağazalardan aldıkları çörekleri tüketiyorlar.

Beslenme tavsiyesi

Chunfen sezonunda fasulye filizi ve lahana olmak üzere farklı taze sebzelerin tüketilmesi tavsiye edilir. Yeşil bitkileri tüketmenin ‘‘Yang’’ etkeninin artmasına katkı sağladığına inanılır.

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler: ilkbahar ekinoksu: chunfen