İran, Suriye rejimine verdiği askeri desteği arttırıyor

Suriye?deki iç savaş neredeyse dördüncü yılına girerken, İran İslam Cumhuriyeti, Beşar Esad?a verdiği askeri ve lojistik desteği arttırmak için girişimlerde bulunuyor.

GÜNCEL 24.02.2014 08:34:41 1232 0
İran, Suriye rejimine verdiği askeri desteği arttırıyor
Rejim ve muhalefetin pek çok kentte savaşmaya devam etmesine rağmen iki taraf da ilerleyemiyor. İran ve Rusya’nın siyasi desteği sayesinde de Esad rejimi dört yıla yakın bir süre baskılara direndi. Bu süre içinde İran, muhaliflerle savaşta Suriye rejimine milyarlarca dolar destekte bulundu.
 
İranlı stratejistler, son günlerde rejim adına muhaliflerle savaşın taktiklerini belirleyen onlarca İranlı komutanın pasdar gücü birlikleriyle beraber cephede El-Nusra ve Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi örgütlere karşı savaşı yürüttüğüne dikkat çekiyor. Bu silahlı güçlerin büyük çoğunluğu ise İran’ın ‘Kudüs Gücü’ birlikleri.
 
Gözlemciler, Kudüs Gücü askerlerinin büyük çoğunluğunun çatışmalara katılmadığına ve Suriye ordusuna eğitim verme amacıyla Şam ve civarındaki şehirlerde konuşlandığına dikkat çekiyor. Suriye’de bulunan 70 İranlı üst düzey komutan ise rejim adına savaşın gidişatını belirliyor. Komutanların tamamı da iyi derecede Arapça biliyor.
 
Yanısıra İran’ın gönüllü fedai birlikleri olan Besiciler’in de Iraklı Şii güçlerle beraber Suriye rejiminin yanında muhalif güçlere karşı savaştığı belirtiliyor. Bu güçlerin de son zamanlarda doğrudan hava yoluyla Şam’a giderek muhaliflerle karşı savaşa katıldıkları söyleniyor.
 
İranlı komutanlar, son günlerde basına yaptıkları açıklamalarda, Suriye rejimine verdikleri askeri desteği artıracaklarının sinyallerini veriyor.