İstanbul’da “31 Aralık 1961 Saraçhane İşçi Mitingi” fotoğraf sergisi açıldı

İstanbul Kent Konseyi, “1961 Saraçhane İşçi Mitingi” fotoğraf sergisini, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Saraçhane’deki tarihi binasında açtı.

KÜLTÜR - SANAT 23.01.2024 16:49:49 192 0
İstanbul’da “31 Aralık 1961 Saraçhane İşçi Mitingi” fotoğraf sergisi açıldı

Serginin açılışında; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İstanbul Kent Konseyi Başkanı Tülin Hadi ve DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu birer konuşma yaptı.

İstanbul'un hafızasının inanılmaz bilgilerle ve detaylarla dolu olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “Bu hafızayı güçlü kılmamız için, bunu mutlaka sergilemeli ve sahip çıkmalıyız, insanlarımıza aktarabilmeliyiz. Bunun yol ve yöntemini, hiçbir kayba uğratmadan, sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekle sokabilmeliyiz. Çünkü bu tarih aslında bizi biz yapan bir tarihtir ve gerçekten dünyada eşi benzeri olmayan da bir hafızaya sahiptir.” dedi.

İstanbul Kent Konseyi Emek Çalışma Grubu’nun emek hafıza mekanları çalışmasını değerli bir girişim olarak gördüğünü aktaran İmamoğlu, projeye katkı sunan DİSK’e de teşekkürlerini iletti.

“Emek dünyası çalışanlarına hesap vermekle yükümlü bir yöneticiyim”

Kendisini emek dünyası çalışanlarına hesap vermekle yükümlü bir yönetici olarak tanımlayan İmamoğlu, “Biz göreve geldiğimizde, sendikalı çalışan sayımız 17 bin iken, sadece 4,5 yılda, belediyemizde çalışan sendikalı sayısı tam 80 bin kişiye ulaşmıştır. Bu, bence değerli bir bakış açısıdır, örnek bir bakış açısıdır. Çok az rastlanabilir olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki 30’a yakın sendikayla, 50’ye yakın da toplu iş sözleşmesini hayata geçirdik.” ifadelerini kullandı.

“Emekçilerin olduğu yerde heyecan vardır”

Konuşmasında, DİSK’in kurucusu ve ilk Genel Başkanı merhum Kemal Türkler’i rahmetle anan İmamoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Böylesi kıymetli bir sergi, böylesi çok özel bir buluşma ve 100 binlerin bir araya getirip, duygu bütünlüğü yaptığı bir ortamda, benim de cümlelerimi biraz heyecanla yukarı taşımamı lütfen doğal karşılayın. Emekçilerin olduğu yerde heyecan vardır. Heyecanın olduğu yerde de mutlak kararlılık ve hakkını aramak ve hakkının karşılığını almak vardır.”

“Saraçhane'ye her adım attığımızda iliklerimiz titrer”

DİSK Genel Başkanı Çerkoğlu da konuşmasında, “Saraçhane'ye her adım attığımızda biz, böyle bir iliklerimiz titrer. Kuşkusuz Saraçhane Mitingi, Türkiye işçi sınıfı tarihinde evet çok büyük bir yer tutuyor. Ama öncesinde, yüzyılları aşan bir mücadele süreci var bu topraklarda. İstanbul, emeğin kenti. İstanbul, işçi sınıfının kenti ve İstanbul'un neredeyse her adımında, her köşesinde emek mücadelesi açısından çok önemli yapı taşları var” ifadelerine yer verdi.

Fotoğraf çekimi ve kurdele kesiminin ardından, İmamoğlu, Çerkezoğlu ve beraberlerindeki katılımcılar sergiyi gezdi.

Hibya Haber Ajansı